VIDEO Victor Velculescu a făcut posibilă identificarea cancerului prin analiza sângelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Velculescu, în laboratorul său de la Universitatea „Johns Hopkins“
Victor Velculescu, în laboratorul său de la Universitatea „Johns Hopkins“

Un profesor de origine română de la Universitatea „Johns Hopkins“ din Maryland, Statele Unite ale Americii, a făcut posibilă identificarea cancerului cu o simplă analiză de sânge

Victor Velculescu (40 de ani) a revoluţionat medicina, după ce a pus la punct primul test genetic din lume care identifică semnătura genetică a tumorilor.

Mai citeşte şi:

Cancerul poate fi depistat în ADN

Prima izbândă profesională de răsunet a profesorului Victor Velculescu, în vârstă de 40 de ani, a fost în 2006, când a reuşit să identifice genele ale căror mutaţii induc cancerul.

Împreună cu echipa sa de la „John Hopkins", românul şi-a continuat cercetările, iar acum a produs primul test genetic în stare să detecteze şi cele mai mici urme de ADN provenind de la tumori canceroase. Şi totul cu o simplă analiză de sânge.

„Un pas important"

Potrivit comunicatului de presă remis de „Johns Hopkins Cancer Centre", acest test va permite identificarea şi urmărirea evoluţiei celulelor canceroase sau a tumorilor recurente, ajutându-i pe medici să afle dacă tratamentul aplicat este eficient.

Testul detectează într-un mod foarte exact semnătura genetică a tumorilor sau a celulelor tumorale rămase după o intervenţie chirurgicală, în timpul chimioterapiei sau al şedinţelor de radioterapie.

„Această tehnică reprezintă un pas important în aplicarea tehnologiilor de secvenţiere a genomului uman, ce va conduce la personalizarea tratamentelor acordate persoanelor suferind de cancer", a declarat medicul oncolog Victor Velculescu, coordonatorul echipei de cercetători.

Cancerul devine uşor detectabil

Cercetătorul român a lucrat pe şase tipuri de cancer - patru de colon şi două la sân - izbutind să creeze anumiţi biomarkeri pe baza secvenţelor genetice proprii fiecărei tumori.

Datorită muncii lui Victor Velculescu, o analiză de sânge va fi acum suficientă pentru detectarea  celor mai mici urme de ADN provenind de la tumori canceroase, în cantităţi mari de sânge sau în alte fluide, al căror ADN este sănătos. Aceste teste vor putea fi efectuate şi după îndepărtarea pe cale chirurgicală a unei tumori sau după alte forme de terapie, pentru a măsura eficienţa tratamentelor.

Testul e încă prea scump

Cercetătorii intenţionează să testeze un număr mare de tumori canceroase, pentru a pune la punct un test sangvin viabil şi din punct de vedere comercial. Victor Velculescu este optimist şi speră că acest test va fi disponibil pe piaţă în viitorul apropiat, pentru un număr mare de pacienţi. Singura problemă este, deocamdată, cea a costurilor.

Cercetătorul român a mărturisit că secvenţierea genomului pacienţilor participanţi la studiul său a costat 5.000 de dolari/ persoană. În prezent, o tomografie completă costă aproximativ 1.500 de dolari, însă acest procedeu nu poate să identifice decât cancerele microscopice şi nu semnăturile lor genetice, aşa cum o face noul test, numit PARE (Personalized Analysis of Rearranged Ends).

Rezultatele studiului au fost prezentate la conferinţa anuală organizată de American Association for the Advancement of Science, în oraşul american San Diego.

A emigrat la 7 ani

Victor Velculescu a plecat din România când avea 7 ani. A absolvit Facultatea de Biologie de la Universitatea Stanford, a urmat apoi şcoala de medicină şi un doctorat în genetica moleculară. De România îl leagă limba, pe care o vorbeşte şi acum în familie, şi evident soţia lui, tot româncă. 

Victor Velculescu vorbeşte despre cercetările sale în domeniul geneticii şi al cancerului.




Dr. Bert Vogelstein, co-director la Institutul Ludwig din Universitatea Johns Hopkins, Maryland - vorbeşte despre testele personalizate de sânge pentru identificarea cancerului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite