Victimele masacrului din Texas vor fi omagiate marţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victimele masacrului din Texas vor fi omagiate marţi
Victimele masacrului din Texas vor fi omagiate marţi

Ceremonia de omagiere a celor 13 victime ale masacrului de la baza militară din Fort Hood, al cărui mobil rămâne neclar, se va desfăşura marţi, în prezenţa preşedintelui american Barack Obama, care va fi însoţit şi de Prima doamnă.

Printre cei ucişi, a căror identitate a fost dezvăluită sâmbătă, figurează 10 bărbaţi şi trei femei, una dintre ele, Francheska Velez, 21 ani, fiind însărcinată. Cea mai tânără victimă - Aaron Nemelka - avea 19 ani.

Unii dintre cei 28 de răniţi de gloanţe au început să se întoarcă de la spital. "Dintre cei 10 pacienţi spitalizaţi, patru au fost externaţi, iar altul va fi externat astăzi", a declarat - sâmbătă - dr. W. Roy Smythe, şeful serviciului de chirurgie de la spitalul Scott and White din Temple.

"Este posibil ca unii răniţi să rămână cu sechele fizice pe viaţă, dar cei mai mulţi vor fi marcaţi psihologic pe viaţă", a adăugat el.

"Masacrul de joi a fost unul dintre cele mai devastatoare comise vreodată într-o bază militară americană", a declarat preşedintele Obama în alocuţiunea sa radiodifuzată săptămânal sâmbătă. "Şi totuşi, dacă am văzut în el partea cea mai rea din natura umană, am văzut şi cea mai bună din America", a adăugat el.

Canalele media au difuzat sâmbătă fotografia poliţistei Kimberley Munley,34 ani, a cărei intervenţie decisivă a pus capăt împuşcăturilor. Auzind focurile de armă, ea s-a grăbit să ajungă la locul incidentului şi l-a împuşcat la rândul ei pe militarul ucigaş care s-a prăbuşit la pământ. Însă, în schimbul de focuri cu acesta a fost şi ea grav rănită.

Anchetatorii rămân prudenţi în estimarea motivelor care l-au determinat joi pe Nadil Malik Hasan, 39 ani, psihiatru militar pentru soldaţii întorşi cu traume din Irak şi Afganistan, să tragă peste 100 de gloanţe asupra celor din jur, ucigând 12 militari şi un civil.

Cetăţean american musulman de origine palestiniană, el ar fi strigat - potrivit martorilor - "Allah Akbar" - "Dumnezeu este mare", deschizând focul, dar preşedintele Obama a recomandat vineri să nu se tragă din aceasta "concluzii pripite".

Potrivit presei americane de sâmbătă, o primă analiză a computerului său nu a relevat nicio relaţie directă cu grupuri islamiste. La moscheia pe care o frecventa în Washington a fost descris drept un om "calm, sociabil şi amabil". Totuşi, armata şi poliţia nu au abandonat pista teroristă.

Starea sănătăţii lui Nadil Malik Hasan era staţionară, după ce a fost transportat într-un spital militar.

Corpurile celor 13 morţi, originari din locuri diferite de pe teritoriul SUA, au fost transportate la baza Dover, statul Delaware, unde sunt aduse rămăşiţele soldaţilor căzuţi în Irak şi în Afganistan.

Potrivit experţilor, cele două arme utilizate de militarul asasin sunt numite "ucigaşe de poliţist" pentru că muniţia lor este concepută pentru a străpunge vestele antiglonţ, notează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite