Victimă colaterală a drogurilor legale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Enciu a fost lovită  de un drogat
Elena Enciu a fost lovită de un drogat

Elena Enciu, asistentă medicală la Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia“ din Bucureşti, a fost desfigurată de un pacient, Bogdan Alexandru Deheleanu (22 de ani). 

Tânărul a devenit foarte violent după ce a consumat o substanţă numită „Generation 2012" cumpărată de la un „magazin de vise". Tânărul a fost dus duminică noapte la spital chiar de tatăl său. „În timp ce medicul îl consulta, pacientul a devenit din ce în ce mai violent. Deodată m-a lovit cu pumnul în faţă de mi-a dislocat dantura şi mi-a rupt buza", a povestit Elena Enciu.

„Numai traficanţii ştiu toate substanţele"

Incidentul vine pe fondul redeschiderii „magazinelor de vise", după ce au fost închise mai bine de o lună, perioadă în care patronii au avut timp să elibereze rafturile de substanţele declarate ilegale de Guvern.

Săptămâna trecută, comercianţii au scos pe piaţă o serie nouă de produse, legale. Conţinutul şi efectele acestora asupra organismului nu au fost însă testate. Medicii spun că laboratoarele nu au reactivi care să analizeze şi să determine substanţele conţinute de aceste droguri.

„Un lucru e cert.  Aceste substanţe au efecte mai puternice decât cele interzise de Guvern şi consider că, oricât de multe analize se vor face, tot nu vom reuşi să le depistăm pe toate. Numai traficanţii le ştiu pentru că este interesul lor. Noi nu suntem protejaţi nici de lege, care ar trebui să interzică cu totul aceste substanţe. Pe deasupra, nu avem nici destule cadre ca să-i ţinem sub control pe pacienţii violenţi", a spus dr. Rodica Năstase, medic primar psihiatru, şefa Secţiei XV, acolo unde a fost internat tânărul.

Lege dată degeaba

Peste 1.000 de tineri care au făcut abuz de substanţe de la magazinele etnobotanice au ajuns în stare gravă la secţiile de toxicologie din ţară, pe parcursul anului trecut.

Anul 2010 a debutat cu un deces în rândul tinerilor care consumă droguri uşoare. Astfel, Andrei Corneliu Baran, în vârstă de numai 17 ani, din Bucureşti, a murit după ce a făcut abuz de astfel de substanţe.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite