UPDATE Vicepreşedintele de la Restituirea Proprietăţilor a fost arestat pentru şpagă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor Remus Baciu, acuzat de infracţiuni de corupţie, a fost arestat preventiv pentru 29 zile de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Update ora 14.00

Premierul Emil Boc l-a demis astăzi din funcţie pe Remus-Virgil Baciu, vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), arestat preventiv într-un dosar de corupţie.
Guvernul mai precizează, într-un comunicat, că Remus-Virgil Baciu a fost numit în funcţie prin decizia primului-ministru nr. 352 din 23 mai 2005, de către Călin Popescu-Tăriceanu.

Decizia de eliberare din funcţie va fi publicată luni în Monitorul Oficial.


Potrivit propunerii de arestare preventivă, Baciu- în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.), cu rang de subsecretar de stat, a pretins, prin intermediul coinculpatei Andruşenco Camelia Teodora, de la patru persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989) o sumă de bani reprezentând aproximativ 15% din valoarea despăgubirilor acordate de către A.N.R.P., pentru a face demersuri în sensul urgentării soluţionării dosarelor de despăgubiri şi remiterii despăgubirilor cuvenite, prin convertirea sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea.

Teren în valoare de 10 milioane de euro

Valoarea terenului asupra căruia persoanele obţinuseră drept de proprietate, cu suprafaţă de 7.180 m.p., situat în municipiul Bucureşti,  a fost stabilită la suma de 36.589.160 lei (echivalentul a 10.482.800 euro), iar prin decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (C.C.S.D.) din ianuarie 2007, se aprobase plata către titulari a sumei menţionate.

Şpăgi de sute de mii de lei

Concret, în cursul lunii august, Baciu a primit, prin intermediul Cameliei- Teodora Andruşenco, suma de aproximativ 400.000 lei de la învinuita Androne Elisabeta, iar în ziua de 8 august 2011, suma de aproximativ de 450.000 lei de la o altă învinuită din dosar, Valeria Stan, în scopul sus menţionat. În cursul zilei de 24 august 2011, Camelia-Teodora Andruşenco a primit de la învinuitele Elena Albu şi Petra Vişan, prin intermediul celei din urmă, suma totală de 927.000 lei.

Prins în flagrant delict

În ziua de 26 august 2011, inculpata Andruşenco Camelia Teodora s-a întâlnit cu inculpatul Baciu Remus Virgil, căruia i-a remis, ca obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, suma de 400.900 lei provenită din cei 927.000 lei primiţi de coinculpată  în împrejurările prezentate mai sus, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Cinci acuzaţi în dosar

 Remus-Virgil Baciu este acuzat de trafic de influenţă, iar Camelia-Teodora Andruşenco de complicitate la trafic de influenţă. La  data de 28 august 2011,  Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpaţi pentru 29 de zile. În cauză se efectuează cercetări şi faţă de învinuitele Elena Albu, Petra Vişan, Elisabeta Androne şi Valeria Stan, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.
 
Consilier al ministrului Sănătăţii


În intervalul 2001-2003, Remus Virgil Baciu a fost consilier personal pe probleme de control al fostului ministru al sănătăţii Daniela Bartoş, iar în mai 2005 a fost numit de premierul Călin Popescu Tăriceanu în funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Judecat în dosarul “Steriletul”

În 2007, Baciu a fost trimis în judecată în aşa-numitul dosar "Steriletul", alături de un medic primar la Spitalul Clinic "Dr.I.Cantacuzino" Bucureşti, pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave. În dosar au mai fost acuzaţi reprezentantul unei societăţi comerciale şi un avocat.
Cei patru au fost acuzaţi pentru fapte legate de achiziţionarea de către Ministerul Sănătăţii de sterilete la preţuri de 30 ori mai mari decât cele din import şi de cinci ori mai mari decât cele din farmacii. În noiembrie 2009, Curtea de Apel Bucureşti a decis achitarea celor patru acuzaţi., dar procuorii DNA au contestat decizia. Următorul teremn stabilit de Curtea Supremă în acest dosar este 15 septembrie 2011.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite