Viaţa la ţară. Lângă mall

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O familie trăieşte ca acum 50 de ani, în apropierea unui modern complex comercial

Mall-urile Clujului sunt, în mare măsură, identice cu cele din Viena, Paris sau Roma. Un cal care paşte lângă mall, însă poţi vedea numai la Cluj-Napoca.

Centrul Clujului s-a mutat, în urmă cu un an, într-o zonă liniştită aflată la graniţa cartierelor Mărăşti şi Gheorgheni. Locul terenurilor de tenis şi a spaţiului verde de aici a fost luat de un mastodont de beton, oţel şi sticlă care atrage clujenii ca un magnet.

Fie că merg să-şi cumpere cartofi, ultimul tip de ochelari de soare, o „plasmă“ sau un Mercedes, locuitorii oraşului de pe Someş ajung cel puţin odată pe săptămână la Iulius Mall. Unii iau prânzul la KFC sau la Pizza Hut. Alţii beau o cafea la Star Bucks sau mănâncă un pui cu bambus la Fast Food Shanghai. Câţiva vin aici să facă sport la World Class Gym şi aşteaptă să urmărească un film la Cinema City. Unii caută un costum la Bigotti sau o cravată de la Manetti.

Mall-ul a adus la Cluj o bucată de viaţă occidentală. Fie că eşti la Cluj, Viena sau Paris, odată ce intri într-un mall, lucrurile sunt în mare măsură identice: aceleaşi firme, aceleaşi vitrine strălucitoare, aceleaşi cafenele şi restaurante elegante. La ieşirea din mall, însă, lucrurile se schimbă radical. La Viena sau Paris nu te-ai aştepta să vezi un moşuleţ simpatic ce îşi paşte liniştit calul la o aruncătură de băţ de mall. La Cluj însă....

Viaţa la ţară

Lucreţia Boncea, în vârstă de 76 de ani şi soţul ei, sunt poate cei mai bătrâni vecini ai mall-ului. Ei trăiesc, de când se ştiu, într-una dintre puţinele case, care nu au fost înlocuite de blocuri, de pe strada Dunării, de fapt o fundătură demnă de un sat din Apuseni. În grădină, tronează două căpiţe de fân, hrană pentru calul care stă legat de unul din stâlpii gardului.

Tanti Lucreţia este mândră de gospodăria ei, despre care spune că se întinde până jos la lacul din apropiere. „Nu vindem nimic”, îţi răspunde imediat bătrâna dacă o întrebi. Este conştientă că locuinţa ei de chirpici stă pe un teren valoros care i-ar putea asigura o bătrâneţe fără griji. „N-am eu atâtea fire de păr în cap câte oferte am primit. Dar nu vând nimic, că aici am trăit toată viaţa”, spune bătrâna.

„Excavatorul e prea mare să intre aici”

Dacă o întrebi pe tanti Lucreţia cum i s-a schimbat viaţa de cînd s-a deschis centrul comercial aflat la doar câţiva zeci de metri, parcă stă pe gânduri să-şi dea seama despre ce vorbeşti. „N-am eu treabă. Soţu’ mai merge din când în când să cumpere pâine, că îi proaspătă”, spune femeia.

Pe baciu’ Boncea îl poţi auzi de pe poteca care duce spre mall. Cântă în timp ce munceşte în grădină, fără să fie deranjat de sutele de trecători care vin sau pleacă din „tărâmul cumpărăturilor”. „Aşa e mereu. Ne-am obişnuit deja cu el”, spune o clujeancă de la unul din blocurile din apropiere.

Vecinii de pe fundătură nu vorbesc de rău familia Boncea, despre care spun că sunt doar unul din exemplele celor care duc o viaţă simplă în zonă. „Noi nu cu ei avem treabă, ci cu primăria. Nu avem apă şi canalizare şi ne tot amână. Acum două săptămâni au fost cu excavatorul dar au zis că e prea mare şi trebuie să vină cu unul mai îngust care să intre pe stradă”, povesteşte o vecină.

Deşi Clujul a fost schimbat odată cu construirea mall-urilor, cei doi bunici care trăiesc zi de zi în buza „tărâmului cumpărăturilor”, trăiesc la fel ca acum 50 de ani.

N-au ce căuta în Cluj-Napoca

Purtătoare de cuvânt a Primăriei Cluj-Napoca, Raimonda Boian, spune că există o hotărâre a consiliului local care reglementează creşterea animalelor la gospodăriile din municipiu. „Încercăm să-i descurajăm să crească astfel de animale, dar există şi cazuri în care nu ne înţelegem cu oamenii”, spune Boian.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite