Viaţa la ţară cu crâşma în şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viaţa la ţară cu crâşma  în şcoală
Viaţa la ţară cu crâşma în şcoală

Elevii liceului din comuna Văleni, judeţul Olt, cumpără băuturi alcoolice şi ţigări chiar la poarta şcolii. Între o slujbă, un botez sau o înmormântare, părintele Stancu Dabu vinde „iarba dracului“ şi „apă de foc“ la poarta liceului. Aşa se „împărtăşesc“ elevii din Văleni, judeţul Olt.

Ordinul 349 din 20 noiembrie 2002 al Ministerului Învăţământului prevede că unităţile comerciale care comercializează băuturi alcoolice şi tutun trebuie să fie amplasate la minimum 500 de metri de orice unitate de învăţământ.

Citiţi şi:


Ca un făcut, în centrul comunei Văleni, judeţul Olt, aproape toate bodegile sunt strânse buluc în jurul celor două şcoli. Însă bomboana pe colivă este de departe cârciuma popii Stancu Dabu (52 de ani), care este amplasată la poarta Liceului Teoretic.

Pendulând constant între Casa Domnului (biserica) şi Casa Dracului (cârciuma), s-ar părea că popa Stancu n-are procese de conştiinţă pentru faptul că facilitează accesul la alcool şi la tutun elevilor vecini. Situată la răscruce de drumuri, ce fac legătura cu oraşele Roşiori de Vede, Drăgăneşti-Olt, Slatina sau Piteşti, comuna Văleni are un mare potenţial comercial.

Drumul către Rai sau Iad

Adaptaţi din mers la noile tendinţe capitaliste, micii întreprinzători şi-au făcut apariţia construind ce-i mai drag românului: cârciumi.

Printre ei şi popa Dabu, care şi-a ales ca loc al viitoarei bodegi la „kilometrul 0” al localităţii, la doi paşi de liceu şi la trei de biserică, pentru a nu face drumuri lungi între altar şi tejghea.

Astfel, din 1998 liceenii înşişi au de ales între a merge la biserică, unde preotul îi învaţă câtă curăţenie trupească şi spirituală trebuie să aibă pentru a parcurge în timpul vieţii traseul anevoios şi plin de privaţiuni al drumului spre Rai, sau a merge la bodegă, unde acelaşi preot, dezbrăcat de haina bisericească, rupe bilete la intrare pe drumul lesnicios al Iadului, din uşa propriei cârciumi. 

Ion Măgureanu (64 de ani), primar în perioada când popa Stancu a cumpărat gogoşeria, povesteşte: „Cei de la Consiliul Judeţean au dat aprobările. Au fost mari dezbateri atunci pentru că, pe locul unde este astăzi crâşma, au fost o biserică şi un cimitir. Când popa Stancu Dabu a făcut săpături ca să facă un WC în spatele cârciumii, s-au găsit oseminte, dar s-a muşamalizat totul rapid. Totuşi, măcar de când cu noua lege n-ar mai fi trebuit să se vândă alcool în curtea şcolii. Putea să-l facă magazin alimentar sau cu produse pentru copii, fiind aşa aproape de liceu. Nu e moral ca un preot să aibă cârciumă, dar nu numai el face din astea”, spune fostul primar.

Directoarea şcolii, resemnată a pagaubă

De mirare este că nici măcar după ce s-a interzis prin lege amplasarea birturilor în vecinătatea şcolilor, directoarea liceului, Florentina Mihăilescu (42 de ani), nu a luat nicio atitudine.

„Păi ce să mai fac, dacă popa Stancu are hotărâre judecătorească definitivă că funcţionează ca şi cârciumă aici? Eu n-am făcut niciun demers ştiind că deja lucrurile au fost tranşate în favoarea popii. Stancu Dabu a scos până şi terenul din curtea şcolii, fiindcă e proprietar şi pe teren. Ca să-l citez, ştiţi cum spune popa? Ca şi preotul e om. Dar m-am hotărât să închid porţile liceului”, spune directoarea.

Fostul director a pierdut procesul

Constantin Bădoi (69 de ani), director al liceului în perioada când s-a cumpărat cu acte îndoielnice bucăţica de teren a şcolii, a fost singurul care a reacţionat acţionând în instanţă acest caz. A pierdut. Păstrează însă şi azi întreagul dosar cu procesul care s-a întins pe ani buni. „Am intervenit în treaba asta atât pentru a apăra instituţia şcolară, pentru binele copiilor, cât şi pentru bunul mers al activităţilor didactice”, spune Bădoi, acum pensionar.

Preotul cârciumar spune că e şi el om

image

Preotul - cârciumar Stancu Dabu a promis pomelnice pentru ziarişti ca să nu fie  „dat la ziar“



Căutat acasă, preotul Stancu n-a fost de găsit. Porţile vilei sale cu etaj erau zăvorâte cu ivărul. A apărut mai târziu pe o uliţă din centrul comunei, însoţit de ţârcomnic. N-a vrut să vorbească „oficial” şi nici nu s-a lăsat fotografiat.

Avea chipul răvăşit. A vorbit totuşi „neoficial” spunând că face toate astea ca să supravieţuiască fiindcă are copii de întreţinut la oraş. Despre elevii de liceu, care erau invitaţi, graţie poziţiei cârciumii sale din curtea şcolii, să cumpere zilnic alcool şi ţigări, n-a zis nimic.

Cum „şi preotul e om”, i se părea firesc să ţină şi slujbe, dar să fie şi cârciumar. În ceasul al doisprezecelea, principala sa frământare era că-i va fi numele ponegrit în ziare. Faţă de oameni, că faţă de Domnul pesemne că numele îi era de mult pus sub semnul întrebării. Mădăin Văzaru, insopector în cadrul Episcopiei Slatinei a spus ca nu a primit nicio sesizare legata de acest caz însă Episcopia se va autosesiza şi va demara o anchetă. “În mod normal preoţii nu au voie sa deţină baruri, indiferent că sunt în curtea şcolii sau în altă parte”, a spus reprezentantul Episcopiei.

image
image

Eu n-am făcut niciun demers, ştiind că deja lucrurile au fost tranşate în favoarea popii.

image


Florentina Mihăilescu
director Liceul Teoretic Văleni

Gogoşi în acte

lCu voia Domnului şi nepăsarea oamenilor, în 1992, preotul Stancu a obţinut o parcelă de câţiva zeci de metri pătraţi din curtea şcolii. Ba a ridicat în aer liber şi un WC, la care cei aghezmuiţi bine nu mai ajung să urineze, ci îngraşă natural şi impudic iarba din jur, spre indignarea şi sila elevelor din clasele mai mari care privesc spectacolul de la ferestre, cum spune directoarea liceului.

Capcana popii

Cum s-a luat terenul încearcă să explice Cătălin Florescu (40 de ani), secretar al Primăriei Văleni: „Pe locul unde este acum cârciuma a fost înainte un chioşc de pâine al CAP-ului, transformat ulterior în gogoşerie. După Revoluţie, patrimoniul CAP a fost preluat de trei societăţi: Unirea, Prietenia şi Libera. Uneia dintre ele le-a fost transferată şi gogoşeria. Deşi n-avea dreptul să vândă, profitând de acele vremuri tulburi, societatea care preluase gogoşeria a vândut-o unei persoane fizice.

De la acea persoană a cumpărat popa Stancu. Trei ani a stat liniştit. Apoi, constituindu-se în societate juridică, a obţinut toate autorizaţiile, inclusiv cea de construcţie de la Consiliul Judeţean Olt. Popa s-a prevalat de un act pe care l-a făcut la notariat şi a stat liniştit trei-patru ani cu chioşcul vechi ca să nu mai poată fi atacat în instanţă. Când, după apariţia noii legi din `98, Primăria a făcut cadastru, nu a mai putut lua terenul înapoi şi nici n-a mai putut fi retrocedat şcolii, căci popa Stancu făcuse de zece ani acte pe el. Dar acum să fim serioşi! La câte inspecţii ­s-au făcut la şcoală, chiar niciuna să nu fi observant că în curtea liceului este o cârciumă?”, se întreabă secretarul Primăriei Văleni, Cătălin Florescu.

image
image

Acum, să fim serioşi! La câte inspecţii s-au făcut la şcoală, chiar niciuna să nu fi observat că în curtea liceului este o cârciumă?

image


Cătălin Florescu
secretar Primăria Văleni

După ani de zile, Inspectoratul Şcolar promite anchete

Marius Bălaşa, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Olt a aflat de la ziariştii “Adevărul” despre ispitele cu care sunt încercaţi elevii liceului din comuna Văleni. Directoarea liceului nu a mişcat un deget pentru a-şi apăra elevii de tentaţiile cârciumii, fiindcă, aşa cum am văzut, ea ştia dinaninte că nu se poate face nimic.

În fine, “după o primă verificare”, inspectorul general a aflat că barul este lângă şcoală şi că terenul este proprietate privată a preotului, obţinut de la fostul CAP. “Oricum ISJ Olt va demara o ancheta, pentru că nu este normal sa existe un bar langa o unitate de învatamant şi va lua masurile necesare”, ţine să asigure inspectorul general.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite