Viaţă de răcan în Armata Română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Apărării oferă un serviciu stabil, uniformă şi un câştig rezonabil – 1.050 de lei pe lună. De la începutul acestei luni, peste 2.000 de tineri români au început instrucţia în Armata Română pentru a deveni soldaţi profesionişti.

Un soldat sau gradat voluntar poate fi angajat în armată doar până la 40 de ani, dar cei mai mulţi doresc, de la bun început, să ajungă subofiţeri sau chiar ofiţeri.

700 de recruţi din Forţele Terestre fac primele luni de instrucţie la Batalionul 1 Caracal. „În 140 de ani de istorie, unitatea noastră a dat peste 40 de generali”, îi încurajează comandantul batalionului, locotenent-colonelul Aurelian Brănescu.

„E uşor în Armata Română. Până să ajung aici, am fost un an de zile în Legiunea Străină. Armele sunt la fel, dar efortul e mult mai mare în Franţa.

Acolo eşti în program de 24 de ore din 24, niciodată nu ştii la ce să te aştepţi. Numai testele psihologice au durat şapte zile.

Ca soldat, câştigam 1.100 de euro pe lună, dar m-a readus acasă dorul de ţară. Am dat testul psihologic într-o singură zi.

Aici voi avea 300 de euro pe lună”, explică soldatul Adrian Bucur (22 de ani). E născut la Gheorghieni, în Harghita.

La 14 iulie 2008, de Ziua Naţională a Franţei, Adrian defila pe sub Arcul de Triumf din Paris, îmbrăcat în uniforma de gală a Legiunii. Învăţase să tragă cu puşca automată Famas, de calibrul 5,56.

Acum, la Caracal, Adrian are un pistol-mitralieră AKM de 7,62 şi a reluat instrucţia de la zero, alături de fete de 20 de ani, care n-au mai văzut arme decât în filme. Jurământul faţă de Armata Română îl vor depune pe 28 februarie, apoi Adrian va fi repartizat la batalionul de vânători de munte de la Miercurea-Ciuc.

Colegii şi comandanţii de la Caracal nu ştiau că a fost în Legiune, au aflat abia în ultimele zile, iar acum chiar şi ofiţerii îl privesc cu respect.

Fost legionar francez: „E uşor în Armată”

Pentru tinerii românii care n-au mai avut nicio legătură cu meseria armelor, milităria este însă mai grea. Dintre cei 700 de soldaţi trimişi acum două săptămâni la Caracal, 19 au cedat şi au plecat definitiv din Armată după numai o săptămână.

Motivele invocate au fost diverse, dar cel mai adesea ei nu s-au acomodat cu programul: „Unul ne-a zis că de ce să se trezească el la 5.30, că el ar vrea să mai doarmă două-trei ore şi, eventual, să renunţe la masa de dimineaţă”, povesteşte amuzat un ofiţer. Cei 19 au fost imediat înlocuiţi cu alţi tineri aflaţi pe lista de aşteptare.

Însă programul soldatului nu se negociază. Deşteptarea e la 5.30, apoi înviorare în curte şi curăţenie pe sectoare. Masa de dimineaţă - între 6.30 şi 7.30, apoi instrucţie de la 8.00 la 14.00.  Orele de instrucţie sunt de câte 50 de minute, cu pauze de zece minute.

Masa de prânz este de la 14.00 la 16.00, pe serii, urmată de studii la sală, până la ora 18.00. Între orele 18.00-19.00 se fac din nou sectoare, cina este între orele 19.00 şi 20.00. La ora 20.00 este apelul de seară, urmat de program liber. Există televizoare, dar nu în fiecare dormitor, şi nu există internet. Stingerea este la ora 21.30.

Mâncarea zilnică de la unitate are circa 5.000 de calorii. De două ori pe săptămână, obligatoriu, se face baie. Sâmbăta şi duminica, deşteptarea e la 6.30, iar stingerea la 22.30. În aceste zile se pot primi vizite şi se acordă permisii şi învoiri.

Sancţiuni? Nu mai există deloc noţiunea de arest, dar soldaţii pot primi mustrare, avertisment sau chiar desfacerea disciplinară a contractului de muncă şi excluderea definitivă din armată. Dar poţi fi exclus şi nevinovat. Dacă în timpul liber joci fotbal şi îţi rupi piciorul înseamnă că nu mai poţi face instrucţie, deci nu mai poţi fi soldat. 

La început, instrucţia nu e dură, dar ea se complică din zi în zi. Poligonul e la 20 de kilometri de cazarmă. La început, soldaţii sunt duşi acolo în camioane. Apoi încep să fie duşi pe jos, câte cinci kilometri, astfel ca în final să facă pe jos toţi cei 40 de kilometri, dus – întors.

image
image

Recomand oricărui bărbat să se angajeze în armată, e uşor, ai multe perspective

image


Adrian Bucur
soldat

Cine aspiră la cariera armelor

Un recrut trebuie să aibă între 18 şi 26 de ani, să fi absolvit zece clase sau o şcoală de meserii, dar unii sunt chiar absolvenţi de facultate. Acum câţiva ani, la Caracal au ajuns şi doi tineri, soţ şi soţie, ambii absolvenţi ai Facultăţii de Teologie (el preot, ea profesoară de religie).

În prezent, majoritatea recruţilor au terminat 12 clase. Soldaţii care au bacalaureatul pot fi promovaţi în rândul subofiţerilor, iar cei care au terminat o facultate pot ajunge chiar ofiţeri.

Contractul cu Ministerul Apărării se prelungeşte periodic. Până la 30 de ani, soldatul trebuie să se decidă dacă vrea să devină cadru militar. În caz contrar, va fi obligat să treacă în rezervă la 40 de ani.

Oferta Ministerului Apărării

Un soldat câştigă lunar circa 1.050 de lei, dintre care jumătate reprezintă solda, iar restul - alocaţia de hrană.

Gradul de fruntaş se poate obţine după primul an, iar cel de caporal după încă doi ani.

Soldaţii şi gradaţii pot fi angajaţi în armată până la vârsta de 40 de ani.

Până la vârsta de 30 de ani, soldatul poate alege să intre în corpul subofiţerilor. În acest caz, el va lucra în armată până la pensie.

image


Soldatul ajunge să alerge 40 de kilometri pe zi  Foto: Cătălin Ovreiu

image


Duşmanul etern: ţinta-piept cu cercuri  Foto: Mihai Diac

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite