Satu Mare: Viaţa de legionar, trăită de un sătmărean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Narcis Pop, de 30 de ani, s-a înrolat în celebra Legiune Străină franceză. Un sătmărean a fost nevoit să dezerteze după trei ani din Legiunea Străină, din cauza unor probleme de sănătate, însă dacă i s-ar mai oferi încă o dată posibilitatea, nu ar refuza.

Şi-a văzut moartea cu ochii de mai multe ori în cei trei ani în care a luptat pentru armata franceză în legiunea străină. Narcis Pop, de 30 de ani, a trăit experienţe cât pentru trei vieţi omeneşti.
Pentru că şi-a dorit de mic copil o carieră în armată, Narcis Pop a hotârât să se înroleze, în anul 2002, în Legiunea Străină din Franţa. A şi reuşit să semneze în 14 iunie 2002 un contract pentru o perioadă de cinci ani. A ajuns la detaşamentul paraşutism, obţinând şi brevetul.
După o lună a şi fost detaşat în prima lui misiune, în Africa, în Coasta de Fildeş. „M-am bucurat enorm când am auzit că mă şi trimit în misiune. Acesta era visul meu“, spune Narcis.

A dezertat pentru că s-a îmbolnăvit

„Pluscas Raimer“ a fost numele lui de legionar, pe toată perioada celor trei ani în care s-a aflat în legiune. Aici a avut parte de experienţe cutremurătoare. „În ianuarie 2003, în Coasta de Fildeş am fost surprins de un atac al rebelilor. Eram în TAB şi s-a tras asupra noastră cu un AG 7. Pilotul şi-a pierdut ambele braţe, iar copilotul un picior. Noi, cei din cabină, am ripostat cât am putut de mult. A două zi am ridicat cadavrele a şapte rebeli“, spune Narcis. Atacurile din partea rebelilor au fost multe. A fost nevoit să protejeze locuitorii sau chiar să interogheze prizonieri. În Corsica, după episodul Africa, s-a accidentat în timpul unui salt cu paraşuta. Şi-a fracturat trei coaste şi a simţit că nu mai poate continua.
„În iunie 2005 m-am accidentat. Atunci am cerut comandantului să mă mute la alt regiment. Pentru că am avut curajul să cer mutarea, am fost pedepsit. Trebuia să tund gazonul din curtea taberei la fix cinci centimetri, cu o foarfecă şi un liniar. La un moment dat am primit maşina de tuns pe care am legat-o de un copac, în timp ce era în funcţiune“, a spus Narcis. Astfel, în timp ce superiorii lui credeau că munceşte, Narcis Pop a reuşit să iasă din regiment şi să ia un taxi până în cel mai apropiat oraş.
A reuşit să scape de poliţia militară, care îl căutat peste tot. „Nu regret nimic. Nu solda lunară de 1.500 de euro m-a determinat să plec în legiune. O carieră militară a fost motivaţia mea. Dacă mi s-ar mai oferi încă o dată şansa, nu aş sta pe gânduri“, a spus Narcis Pop.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite