Veterinarul care ne otrăvea cu sute de tone de carne stricată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi a fost arestat după ce procurorii DNA i-au făcut dosar pentru dare şi luare de mită, şantaj şi complicitate la falsificarea de produse. Doctorul Viorel Gheorghiţă era „cap de pod“ în protejarea afacerilor unui patron de abator care vindea carne stricată celor 600.000 de locuitori ai judeţului Galaţi.

Carne stricată, la supermarket-ul SPAR, din centrul Braşovului

DNA Galaţi a reuşit să finalizeze un dosar extrem de complicat, care vizează o reţea complexă prin intermediul căreia sute de tone de produse din carne alterate erau vândute anual locuitorilor judeţului Galaţi. Cazul este cu atât mai grav cu cât în distribuirea cărnii stricate este implicat chiar directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, dr Viorel Gheorghiţă.

Potrivit procurorilor, acesta l-a ajutat pe patronul grupului de firme ALBO, cel mai mare producător de produse din carne din judeţul Galaţi, să reintroducă în procesare alimente alterate, pe care apoi le vindea ca proaspete.

De altfel, joi noapte, judecătorii Tribunalului Galaţi au dispus arestarea pentru 29 de zile a medicului Viorel Gheorghiţă, iar în cazul patronului implicat au stabilit interdicţia de a părăsi oraşul Galaţi.

600.000 de potenţiale victime

„În cursul lunii aprilie 2011, şeful DSVSA Galaţi, Gheorghiţă Viorel, i-a pretins lui Dumitru Neculai, administratorul SC Top Meat Food SRL Galaţi (parte a grupului de firme ALBO, condus de acelaşi om de afaceri - n.r.), mai multe produse alimentare pentru terţe persoane, astfel încât inspectorii din subordinea sa să nu sancţioneze contravenţional firma acestuia. Fiind astfel protejat, Dumitru Neculai s-a implicat în activităţi de producere şi comercializare a unor produse alimentare dăunătoare sănătăţii consumatorilor." Aşa descrie procurorul Gheorghe Ivan, şeful DNA Galaţi, modul în care s-a produs fapta.

Neculai Dumitru se consideră nevinovat  Foto: liviu ghinea



În „traducere", omul de afaceri Neculai Dumitru, cu acordul şefului veterinarilor, a tocat numeroase cantităţi de cărnuri stricate sau expirate şi le-a introdus în salamurile fabricate. Cum cantitatea livrată pe piaţă de amintita firmă este de două-trei tone pe zi, anual, la consumatorii din judeţ ajungeau între 700 şi 800 de tone de preparate. Deocamdată, procurorii DNA n-au putut să spună cât din această cantitate avea la bază carne stricată, dar este sigur că ea era „dispersată" în întreg judeţul. Adică la peste 600.000 de oameni.

Şpagă în formă continuată

Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA Galaţi, „afacerea carne stricată" nu se limita doar la otrăvirea populaţiei, ci era şi punctul de plecare a unei reţele foarte extinse de şpăgi. „În cursul lunii ianuarie 2008, inculpatul Gheorghiţă Viorel, în calitate de director executiv al DSVSA Galaţi, a dat mai multe produse alimentare unor inspectori din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare pentru ca aceştia să nu consemneze într-un act de control faptul că nu remediase deficienţele constatate de către Departamentul de Control din cadrul Guvernului României la DSVSA Galaţi", a declarat Gheorghe Ivan, procurorul-şef al DNA Galaţi.

Procurorul Ivan afirmă că doctorul Gheorghiţă a primit mari cantităţi de produse de la fabrica ALBO, produse care au fost valorificate prin magazinele alimentare ale unor prieteni sau oferite cadou unor persoane. Marfa, spun procurorii, a ajuns la unii şefi din ANSVSA al căror nume nu a fost specificat, la angajaţi ai DSVSA Galaţi şi în unele magazine alimentare, la vânzare. În replică, directorul DSVSA Galaţi s-a declarat nevinovat în faţa instanţei de judecată şi a precizat că toată povestea a fost regizată de două angajate ale instituţiei pe care o conduce.

Neagă acuzaţiile

„Ştiţi pe ce se bazează aceste acuzaţii? Pe o înregistrare video de acum câţiva ani făcută de către una dintre denunţătoare, în care se vede cum şoferul de la DSVSA Galaţi pune nişte sacoşe într-o maşină. Asta e probă? Cine ştie a cui este maşina? Dacă vă înregistrez şi eu pe dumneavoastră şi duc filmarea la DNA, ăsta e motiv de arestare?", susţine fostul procuror Dumitru Hagiu, avocatul celor doi învinuiţi. Patronul lanţului de magazine „ALBO" neagă, la rândul său, acuzaţiile şi susţine că a vorbit cu medicul Viorel Gheorghiţă pentru a verifica dacă sancţiunile care i s-au aplicat firmei sale sunt legale. „Dumitru Neculai este acuzat că a vândut produse din carne alterată sau expirată. Probele din aceste produse sunt analizate acum, deci buletinele de analiză nu au venit. De unde ştim că acea carne este alterată sau expirată", ne-a declarat avocatul Dumitru Hagiu.

"Dumitru Neculai s-a implicat în activităţi de producere şi comercializare a unor produse alimentare dăunătoare sănătăţii consumatorilor."
Gheorghe Ivan
procuror

Vila, dobândită în condiţii suspecte

Medicul veterinar Viorel Gheorghiţă (51 ani), directorul executiv al DSVSA Galaţi, conduce instituţia din 2003, funcţie în care a fost numit pe filiera Partidului Conservator.

image

Vila în care locuiesc soţii Gheorghiţă  FOTO: Cosmin Costache



În 2007 a fost detaşat temporar la Călăraşi, timp de şase luni, deoarece a refuzat să demisioneze din funcţie, la cererea PNL, pentru a face loc unui apropiat al acestui partid. Ulterior, el a revenit pe funcţie, de unde a fost „dat jos" în 2010, printr-un artificiu: un ordin intern al Ministerului Agriculturii, care schimba denumirea funcţiilor de conducere din instituţiile deconcentrate. A revenit în funcţie la sfârşitul lui 2010, după ce a câştigat procesul împotriva ANSVSA.

Este de remarcat că Viorel Gheorghiţă, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari Galaţi, e implicat şi într-un scandal legat de modul cum a dobândit superba vilă în care locuieşte. Casa, care are circa 600 de metri pătraţi şi o curte de circa 2.000 de metri pătraţi, a fost cumpărată de soţia doctorului, medicul veterinar Ileana Gheorghiţă, chiar de la DSVSA.

Tranzacţia s-a făcut pe baza legii care permitea medicilor veterinari să-şi cumpere cabinetele pe care le aveau concesionate. Procurorii spun că tranzacţia s-a făcut printr-un abuz săvârşit de Viorel Gheorghiţă, care a dat o dispoziţie ca imobilul să fie scos din patrimoniul DSVSA fără a exista temei legal.

Celălalt personaj al poveştii, inginerul Neculai Dumitru (54 ani), patronul grupului de firme ALBO, lucrează în domeniu de 20 de ani. A început cu un magazin alimentar şi un laborator de carmangerie, apoi s-a extins la nivelul întregului judeţ. În prezent are o reţea de magazine alimentare în Galaţi şi mai multe puncte de vânzare în zona rurală.În 2001, el a cumpărat fostul sediu şi uriaşele depozite frigorifice ale falimentarei AVICOLA SA Galaţi. Aici a construit, cu ajutorul a două credite cu finanţare SAPARD, o modernă fabrică de preparate din carne.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite