Veteranul şoselelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costache State nu a avut niciun accident de automobil în cei 68 de ani de când a obţinut permisul de conducere. La 86 de ani, decanul de vârstă a şoferilor din Iaşi şi-a vândut vechea Dacie, dar mai apelează uneori la maşina ginerelui său.

Un ieşean conduce de aproape şapte decenii fără să fi fost amendat de Poliţia Rutieră sau să fi fost victima unui accident. Costache State are permis de conducere încă din 1940 şi este decanul de vârstă al şoferilor din Iaşi.

Octogenarul s-a înscris la şcoala de şoferi la 18 ani, atunci când era ucenic la patronul unui depozit de vinuri. „Timp de trei luni am făcut cursuri pe mai multe automobile printre care şi un Ford de patru cilindri, Opel, Oldsmobile, Reo cu spiţe de lemn şi claxon balon”, îşi aminteşte Costache State. Acesta povesteşte că şcoala de şoferi era destul de dificlă, iar uneori viitori conducători auto erau atenţionaţi cu câteva scatoalce.

„Am condus şi ziua şi noaptea şi fără lumini. Când nu mergeam bine instructorul oprea maşina, îmi dădea câte două după cap şi îmi spunea «o să te faci şofer când o să se facă bunica»”, spune ieşeanul. După trei luni a dat examen pentru permis, dar a picat la traseu.

„Pe strada Cloşca, cel cu care am dat eu examen m-a pus să merg cu spatele şi mi-a dat cu mâna peste firele de contact şi s-a oprit motorul. Am făcut contestaţie şi apoi am condus un Ford 4”, afirmă şoferul. De abia atunci a obţinut permisul cu menţiunea de şofer profesionist, pentru toate categoriile de autoturisme. „În Iaşi erau doar 40 de maşini şi cinci camioane, iar majoritatea aparţineau patronilor”, îşi aminteşte Costache State.

Miliţian la Rutieră,pe motocicletă

După ce şi-a luat permisul ieşeanul a fost înrolat şi a luptat în cel de-al doilea Război Mondial. A ajuns până în Munţii Tatra şi a fost rănit la piciorul stâng de o schijă de brand. Întors la vatră, pensionarul a fost încadrat în rândul sergenţilor de stradă (n.r. gardieni publici), apoi a devenit şeful Gardienilor Publici, şef de post şi ulterior a lucrat în Miliţie, în cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere.

Din anul 1950 şi până a ieşit la pensie, în 1981, Costache State a condus aproape zilnic fie maşinile de serviciu, fie motocicleta sa cu ataş. „Plecam în control pe regiune de la Botoşani-Prut-Roman-Tecuci şi examinam şoferii, în special tractoriştii, făceam concursuri şi şedinţe cu elevii, activităţi de prevenire şi mă întorceam acasă după 15 zile”, adaugă şoferul. Acesta spune că pe atunci erau puţine accidente, iar majoritatea erau produse  de tractorişti.

Prima maşină, un Trabant

De-a lungul timpului, Costache State a condus mai multe tipuri de maşini, însă primul autoturism pe care şi l-a achiziţionat a fost un Trabant. Prin anii ‘70 şi-a cumpărat o Dacie 1.300, pentru care a aşteptat doi ani ca să îi vină rândul să

image

primească maşina.

„Nu erau scumpe, dar se luau greu. La sfârşit de săptămână nu prea am plecat cu familia cu maşina pentru că ori nu era benzină, ori nu circulau maşinile cu număr impar”, îşi aminteşte şoferul. Câţiva ani mai târziu Costache State şi-a cumpărat o Dacie 1.310 pe care a vândut-o la sfârşitul anului trecut.

„Am dat-o cu 4.000 lei pentru că dacă nu o vindeam acum, nu mai puteam. Oricum eu sunt veteran de război şi am liber pe toate mijloacele de transport”, spune ieşeanul. Când i se face dor de şofat Costache State mai conduce maşina ginerelui său.

Nu a depăşit 120 de kilometri la oră

Pensionarul se poate lăuda cu faptul că niciodată nu a depăşit viteza de 120 de kilometri la oră şi atunci a făcut-o pentru că mergea în faţa delegaţiilor guvernamentale. De asemenea, ieşeanul spune că acum nu ar mai putea să fie poliţist la Rutieră.

„Şoferii îţi răspund urât, nu vor să dea actele, sunt vitezomani. Mă uitam şi ieri cum s-a oprit unul în mijlocul intersecţiei”, spune fostul miliţian. Chiar dacă nu mai lucrează, Costache State trece aproape zilnic  pe la Serviciul Poliţiei Rutiere şi îi mai ajută pe noii colegi.

1940 este anul în care Costache Statea devenit şofer.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite