Vestigii arheologice descoperite din întâmplare la Ocnele Mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul vrea să amenajeze un muzeu de istorie în localitate, în care să păstreze obiectele

Oamenii au dat peste sit în timp ce făceau săpături la baraj şi i-au anunţat pe arheologi. Specialiştii au precizat astăzi că noile descoperiri de la Ocnele Mari datează din epoca daco-romană. În acele vremuri, aici exista o tabără construită cu scopul de a comercializa sarea. „Descoperirile schimbă total teoria din 1960, când a fost scoasă la lumina zilei Buridava Dacică, ducând la concluzia că, de fapt, romanii nu au părăsit aceste meleaguri, ei stabilindu-se mai aproape de apă şi de zăcămintele de sare, tocmai pentru a le putea exploata mai uşor”, a declarat astăzi Petre Iordache, primarul oraşului Ocnele Mari.
Vestigiile arheologice au fost scoase la lumină în zona barajului doi. „În amonte şi în aval de digul de protecţie, s-au găsit bucăţi de ceramică, oseminte şi urme ale unui zid. Se pare că acolo a fost o aşezare veche de mii de ani, de pe vremea dacilor şi romanilor. Am anunţat Muzeul de Istorie de la Râmnicu Vâlcea, care a dispus imediat sistarea lucrărilor de îndiguire. Din păcate, am fost anunţat cam târziu, iar o parte din vestigiile istorice se află îngropate fie sub pământ, fie chiar sub acel dig“, a spus edilul.

Tabără daco-romană unde se comercializa sarea

O echipă de la Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea, condusă de Mariana Iosifaru, şefa Secţiei Arheologie, s-a deplasat la Ocnele Mari în aceste zile pentru a efectua săpături arheologice şi a face cercetări. „Avem de-a face, în acest caz, cu un sit de epocă daco-romană, ceea ce este absolut extraordinar, dacă ţinem cont că în apropiere se află o aşezare dacică. Aşadar, se pare că după părăsirea Buridavei, romanii au construit în această zonă o aşezare sezonieră”.
Săpăturile arheologice  au scos la lumină vestigii istorice de o mare importanţă. „S-au găsit doi bănuţi, unul din cupru şi unul din argint, ce datează din anul 208, inscripţii, resturi de ceramică, bucăţi de zid. În urma studiilor, putem spune că aici a existat o tabără daco-romană ce a fost creată special pentru comercializarea sării”, a completat Mariana Iosifaru. De aici pleca pe Drumul Sării spre alte ţinuturi o cantitate mare din acest zăcământ. „Dorim ca toate vestigiile ce au legătură cu Ocnele Mari să fie păstrate aici, în localitate, unde vrem să înfiinţăm un muzeu de istorie. Suntem o aşezare veche de mii de ani şi trebuie să valorificăm acest lucru“, a precizat Petre Iordache, primarul din Ocnele Mari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite