Petrolul şi tehnica militară interese comune pentru Rusia şi Venezuela

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrolul şi tehnica militară interese comune pentru Rusia şi Venezuela
Petrolul şi tehnica militară interese comune pentru Rusia şi Venezuela

Rusia şi Venezuela au discutat sâmbătă despre explorarea în comun a câmpurilor petroliere venezuelene din bazinul Orinoco şi despre noi contracte militare, a anunţat vicepremierul rus Igor Secin, citat de AFP.

Cele două ţări vor înfiinţa în curând o companie mixtă între un consorţiu rus şi compania naţională Petroleos de Venezuela (PDVSA) pentru a "realiza proiecte de anvergură care cuprind producţia şi prelucrarea petrolului, precum şi construcţia de infrastructuri". Declaraţia îi aparţine lui Igor Secin şi a fost făcută în cadrul unei reuniuni a comisiei interguvernamentale de la Sankt Petersburg.

Delegaţia venezueleană este condusă de vicepreşedintele Ramon Carrizalez, relatează NewsIn.

Este vorba în special de exploatarea zăcământului Junin-6 din bazinul Orinoco, un proiect care costă 30 de miliarde de dolari, cu rezerve estimate la 53 de miliarde de barili.

Potrivit lui Secin, consorţiul rus va finanţa proiectul, dar statul rus îl va susţine înfiinţând o bancă ruso-venezueleană şi livrând echipamentele necesare.

Cele şase grupuri ruse care fac parte din consorţiu, printre care Lukoil, TNK-BP şi Surgutneftegaz "sunt lideri în industria petrolieră şi situaţia lor financiară este bună", a subliniat Secin.

Oficialul rus a declarat de asemenea că cele două ţări ar putea semna şi mai multe contracte de armament. "Cooperarea militaro-tehnică este foarte importantă pentru economia rusă (...) Este deosebit de importantă în timpul crizei, când trebuie să ne susţinem companiile", a spus, reamintind că preşedintele venezuelean Hugo Chavez îşi manifestase interesul pentru armamentul rusesc. "Dacă preşedintele a spus, (...) o va face", a subliniat el.

Venezuela este un partener important al Rusiei în America Latină, mult timp considerată sub influenţa Statelor Unite. Rusia încearcă să îşi sporească influenţa în regiune.

Cele două ţări au semnat, între 2005 şi 2007, 12 contracte de armament în valoare de 4,4 miliarde de dolari.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite