Columbia acţionează pentru calmarea tensiunilor cu Venezuela

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Columbia a capturat patru membri ai Gărzii Naţionale din Venezuela pe teritoriul columbian, anunţând însă sâmbătă că îi va trimite acasă, în încercarea de a diminua tensiunile diplomatice dintre cele două state vecine, relatează Reuters.

Preşedintele venezuelean a transmis săptămâna trecută armatei sale să se pregătească pentru război, avertizând că noul acord de cooperare dintre SUA şi Columbia ar putea pregăti terenul pentru o invazie asupra Venezuelei. Bogota şi Washingtonul au respins acuzaţia, spunând că înţelegerea are ca scop lupta împotriva traficanţilor de droguri şi a rebelilor din Columbia.

"Ar trebui să ducă cu ei mesajul că aici există o afecţiune frăţească pentru Venezuela şi că această afecţiune este indestructibilă", a declarat preşedintele columbian Alvaro Uribe, făcând referire la cei patru venezueleni capturaţi vineri.

Neînţelegerea de lungă durată dintre conservatorul Uribe şi preşedintele de stânga Hugo Chavez a condus la reducerea comerţului bilateral, care a ajuns la peste 7 de miliarde de dolari anul trecut, şi a amplificat tensiunile de-a lungul frontierei, asediată deja de traficul de droguri şi de alte activităţi de contrabandă.

Analiştii exclud însă posibilitatea declanşării unui război. Guvernul columbian a lansat o declaraţie prin care a cerut eliberarea unui ofiţer din serviciul său secret DAS care este ţinut captiv în Venezuela. De cealaltă parte, Chavez a acuzat Columbia de spionaj.

"Prin trimiterea celor patru înapoi, Uribe încearcă să marcheze un contrast între el şi Chavez, care arată a fi beligerant comparativ cu el", este de părere Mauricio Romero, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Javeriana din Bogota.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite