Vechile clădiri ale Timişoarei, reparate nemţeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

9-20 octombrie, în organizarea Fundaţiei Româno-Germane Timişoara şi a Camerei de Meserii Rheinhessen (Handwerkskammer Rheinhessen) din Germania. Primul, "Reabilitarea şarpantelor şi a

9-20 octombrie, în organizarea Fundaţiei Româno-Germane Timişoara şi a Camerei de Meserii Rheinhessen (Handwerkskammer Rheinhessen) din Germania. Primul, "Reabilitarea şarpantelor şi a acoperişurilor", este programat în perioada 9-13 octombrie, iar al doilea, "Reabilitarea faţadelor", se va desfăşura între 17 şi 20 octombrie. Cursanţii vor fi instruiţi de Henning Nitze, maistru dulgher din Germania.

Specialişti în reabilitarea clădirilor istorice
"Reabilitarea clădirilor istorice este o temă importantă pentru viitorul oraşului Timişoara. Pentru a putea garanta calitatea şi durabilitatea lucrărilor, este nevoie de meseriaşi specializaţi în domeniul reabilitării clădirilor istorice. Acest curs, precum şi cele care vor urma, oferă firmelor şi meseriaşilor din domeniul construcţiilor posibilitatea de a participa la piaţa constituită de reabilitări, care se află în plină dezvoltare", a declarat Horaţiu Feier, administratorul proiectului. Înscrierile se fac la sediul Fundaţiei Româno-Germane, de pe Calea Aradului nr. 56, iar taxa este de 110 lei pentru fiecare cursant.

Secretele meseriei
Absolvenţii cursurilor vor avea foarte mult de lucru, având în vedere că în Timişoara sunt peste 14.000 de clădiri vechi, dintre care câteva mii au nevoie de reparaţii urgente. După estimările specialiştilor, 10% din acestea sunt chiar în stare foarte avansată de degradare, în pericol de prăbuşire dacă în următorii doi sau trei ani nu sunt reabilitate. "Proprietarii din Timişoara nu sunt dintre cei mai bogaţi, iar meseriaşii vor învăţa cum să renoveze o clădire veche la costurile cele mai mici şi, în acelaşi timp, în modul cel mai corect", a declarat Horaţiu Feier.

Consultanţă gratuită
Proprietarii apartamentelor aflate în clădirile istorice pot primi consultanţă gratuită din partea specialiştilor în privinţa regulilor de renovare, la biroul de consiliere de pe strada ştefan cel Mare nr. 2. Ei vor intra în posesia unui raport detaliat al degradărilor constatate, cu ierarhizarea celor mai grave şi o estimare a cheltuielilor de renovare. Dacă clădirile în care locuiesc sunt în zonele istorice ale Timişoarei, de importanţă turistică (în special în cartierele Cetate, Fabric şi Iosefin), se pot califica pentru a primi fonduri europene destinate renovării. De la începutul lunii şi până acum, la biroul de consiliere s-au înregistrat aproximativ 90 de cereri de consultanţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite