Vass: Nerestructurarea aparatului bugetar, cauza şomajului mic din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul personal al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, scrie pe blogul său că România ocupă abia locul 19 în UE în ceea ce priveşte şomajul din cauza faptului că efectuarea reformelor în sistemul bugetar este întârziată, iar doar doi bărbaţi din trei şi o femeie din două erau angajaţi în muncă în primul trimestru al anului 2010.

"România este pe locul 19 în UE, cu o rată a şomajului de 7,4 la sută, sub media europeană de 9,6 la sută înregistrată în luna mai 2010, conform datelor oficiale ale Eurostat. Bucuria aparentă ascunde, însă, realitatea întârzierii reformelor în restructurarea aparatului bugetar, respectiv rate foarte mici ale ocupării populaţiei în vârstă de muncă (15 - 64 de ani) în România. Doar doi bărbaţi din trei şi o femeie din două erau angajaţi în muncă în primul trimestru al acestui an", spune Andreea Paul Vass.

Astfel, în mai 2010, rata şomajului în UE-27 a fost de 9,6 la sută - apropiată de cea din SUA - de 9,7 la sută. Faţă de luna mai 2009, rata şomajului a crescut în UE-27 cu 0,7 puncte procentuale. În UE-27, rata şomajului în rândul bărbaţilor (9,7 la sută) a fost mai mare decât cea în rândul femeilor (9,5 la sută) în mai 2010. Vezi aici detalii.

"Relevanţa cifrelor pentru România creşte, dacă opunem tendinţelor europene realităţile româneşti cu privire la rata de ocupare în trimestrul unu al anului 2010 (INS, iulie 2010). Astfel, doar 57 la sută din populaţia în vârstă de muncă (15 - 64 de ani) a fost ocupată, ceea ce înseamnă un nivel inferior atât celui din trimestrul corespunzător din anul precedent, cât şi celui din trimestrul patru al anului 2009 (minus 0,4 puncte procentuale în ambele cazuri). Asemeni trimestrelor anterioare, gradul de ocupare era mai mare pentru bărbaţi (64 la sută, faţă de 50 la sută pentru femei) şi pentru persoanele din mediul rural (57,6 la sută, faţă de 56,6 la sută în mediul urban)", mai scrie consilierul premierului, pe blogul său.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite