Cum a trăit tanti Antiţa moartă 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antiţa Câsu (83 de ani) din Olteneşti a aflat acum câteva zile că e moartă. Femeia a fost „ucisă“ în acte de o eroare a funcţionarilor. Calvarul bătrânei a început săptămâna trecută când Mihai Câsu, soţul ei, a murit de inimă. Văduva a apelat în zadar la edili pentru a-i face acte să primească pensie de urmaş.

Vaslui: Moartă în acte, dar vie în realitate

Imediat după ce şi-a îngropat bărbatul, fiicele Antiţei Câsu au mers la primăria din localitatea vasluiană Olteneşti pentru a lua câteva acte să-i facă femeii dosar pentru pensie de urmaş. Aici, funcţionarii le-au răspuns sec că mama lor este moartă şi că nu mai are niciun drept civil. Şi asta de 14 ani, de când oficialii au încurcat câteva date şi au declarat-o moartă la Evidenţa Populaţiei pe femeia în vârstă de 83 de ani.

„Cei de la Primărie ne-au spus că nu ne pot da nicio adeverinţă pentru persoana Antiţa Câsu, deoarece ea e moartă. Am rămas şocaţi cu toţii. Ştiam că tocmai din casa mamei am venit, iar ea era sănătoasă", a povestit Viorica Şerban, una dintre fiicele Antiţei.

„Doar nu-s strigoi!"

Când a auzit nebunia, „moarta vie" s-a îngrozit. „Eu, moartă? Doamne, iartă-mă! Îs vie, că doar nu-s strigoi! Doar mă vedeţi", a spus femeia făcând haz de necaz. Tanti Antiţa a trăit toată viaţa din câştigul soţului, iar acum, după moartea bărbatului, a rămas fără niciun ban.

„N-am avut niciodată vreun venit. Am trăit doar din pensia soţului meu care a fost vânător. Chiar mă bucuram când am înţeles că pot să am şi eu o pensie să-mi pot cumpăra medicamente. Dar, poate rezolvă Viorica (n.r. - fiica ei) şi-mi vor da şi mie pensie, că sunt foarte bolnavă", a mai spus bătrâna.

De la moartea bărbatului, familia ei face eforturi ca să dovedească autorităţilor că bătrâna n-a murit. Fiicele au dus-o pe Antiţa la notar, cu martori, ca să arate că femeia este vie.

„Numai de astfel de drumuri nu avea nevoie mama. Abia se mai ţine pe picioare. Totuşi, nu pot să-mi dau seama cum nu a observant nimeni atâta timp. Doar mai cerea ajutor de la Primărie pentru una, pentru alta. Dar dacă oare murea cu adevărat, cum i se elibera certificatul de deces?", s-a întrebat Viorica.

„Crima", pasată între instituţii

Primarul din Olteneşti nu-şi explică de ce subordonaţii săi au declarat-o moartă pe bătrână, a cărei situaţie o cunoştea îndeaproape. „Chiar îl ajutam pe nea' Mihai (n.r. soţul Aniţei Câsu) să meargă la Huşi să cumpere medicamente pentru soţie. Acum nu ştiu exact ce s-a întâmplat", a ridicat din umeri primarul Sonea Iorgu.

El crede că responsabili sunt cei de la Serviciul de Evidenţa Populaţiei Huşi. Aceştia susţin însă contrariul. „Poate să fie şi vina celor de la Primărie. Orice act legat de evidenţa populaţiei, pentru a fi introdus în baza de date, vine de undeva. În acest caz, comunicarea de deces este primită de la Primăria Olteneşti", a spus şi comisarul Dorina Rădăşanu, şefa Serviciului Public Judeţean de Evidenţă a Populaţiei Vaslui.

"Mama mai cerea ajutor de la Primărie. Dacă murea, cum i se elibera certificatul de deces?"
Viorica
fiica Antiţei Câsu

A ajuns acasă la propria înmormântare

Cazul Antiţei Câsu din Vaslui nu este singurul de acest gen petrecut în Moldova în acest an. În martie, o ieşeancă din satul Petreşti, comuna Golăeşti, a intrat pe uşa casei chiar când rudele ei o boceau la căpătâi.

Tragi-comedia a început după ce Elena Munteanu - foto (59 de ani) a lipsit de acasă două săptămâni şi s-a internat la un spital din Iaşi, fără ca familia să ştie ceva de ea. Când s-a întors în sat, femeia a observat că toţi vecinii se uitau la ea ca la o nălucă: „Ileana a înviat şi a trecut pe la poarta noastră!".

Ţaţa Ileana a crezut că se desface pământul sub ea în momentul în care, intrând în curtea propriei case, şi-a văzut o parte din vecini şi cele câteva rude pe care le are bocind de mama focului lângă un sicriu închis, coroane, dascăl şi popă.

„Ei credeau că eu sunt cea din sicriu şi se pregăteau să mă ducă la groapă", a povestit femeia. În timpul în care Elena Munteanu a lipsit de acasă, reprezentanţii de la Transport Feroviar Iaşi au luat legătura cu familia ei pentru a-i ajuta să identifice cadavrul unei femei tăiate de tren.

Pentru că trupul victimei era aproape de nerecunoscut, dar hainele semănau cu cele ale femeii, oamenii au luat-o acasă să o îngroape.

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite