„Afurisitul“ din Copăceana a ajuns episcop

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serafim (dreapta) a fost ridicat la rang de episcop
Serafim (dreapta) a fost ridicat la rang de episcop

Serafim Dorobăţ (30 de ani), stareţul prigonit de BOR al mănăstirii „private" din localitatea vasluiană Copăceana, a fost ridicat în rang de Mitropolitul Moscovei, al autointitulatei Biserica Românilor Ortodocşi Liberi. Ceremonia de hirotonie a stareţului Serafim a avut loc săptămâna trecută, în Zaporoje (Ucraina).

În cadrul Sfintei Liturghii oficiate de către toţi Arhiereii prezenţi ai Bisericii Ortodoxe a Rusiei, în cadrul Arhiepiscopiei din Zaporoje, Preacuviosul Părinte Serafim a fost hirotonit în înalta treaptă de Episcop, de către Înalt Preasfinţia Sa Damaschin, Mitropolitul Moscovei şi Întregii Rusii, înconjurat fiind de un sobor de alţi trei Arhierei", se arată într-o postare pe blogul lui Veniamin Ilie, tânărul care a ridicat, alături de Serafim, mănăstirea schismatică din Copăceana.

Astfel, Serafim este acum Episcop al Vasluiului şi Vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului şi Pământurilor Moldoveneşti, iar Mănăstirea „Sf. Mare Mucenic Gheorghe", sediu episcopal.

Se visează patriarh

Serafim Dorobăţ a declarat că, iniţial, era mulţumit cu statutul său de arhimandrit, însă atacurile Bisericii Ortodoxe Române (BOR) l-au ambiţionat. „Tot s-a spus despre noi că suntem o turmă fără stăpân. Acum am mers în Polonia şi am fost hirotonit episcop, astfel că pot să demonstrez că avem stăpân. Dacă BOR va continua să mă prigonească, până de Crăciun mă fac mitropolit, iar de Paşte o să fiu patriarh", a mai spus Serafim.

Veniamin Ilie, devenit secretar eparhial, e pus pe acuze. „Se duce o campanie împotriva noastră. Păi, în BOR sunt o grămadă de afacerişti şi de golani", a spus călugărul care în urmă cu câteva luni a fost surprins la „păcănele".

Oficialii de la Episcopia Huşi nu erau ieri la curent cu noile schimbări. „La Copăceana este o grupare religioasă stilistică, fără o comuniune cu bisericile ortodoxe recunoscute în întreaga lume. Această grupare religioasă nu respectă nici măcar legea cultelor din România", a declarat Marin Tudorică, secretarul eparhial al Episcopiei Huşi.

Hirotonisiţi în Italia

Mănăstirea Copăceana este prezentată de Episcopia Huşilor ca fiind un proiect coordonat de Petru Ionuţ Dorobăţ (Serafim), din comuna Fălciu, Vaslui, şi Ionuţ Anghel, din Brăila. Ulterior, acestora li s-a alăturat şi Veniamin Ilie, tot din Brăila.

Potrivit BOR, Dorobăţ şi Anghel sunt foşti călugări. Când au dorit să devină preoţi au fost refuzaţi întrucât nu aveau studii de specialitate. Cei doi au plecat la Milano (Italia), unde au fost hirotonisiţi de falsul mitropolit Ioan Preuteasa, al autointitulatei Biserica Românilor Ortodocşi Liberi. Anul trecut, cei doi au cumpărat un teren unde au construit o casă de locuit, pe care au transformat-o ulterior în mănăstire.

"Am demonstrat că pot ajunge episcop, iar dacă este nevoie, voi ajunge şi mitropolit sau patriarh."
Serafim
fost călugăr

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite