A sunat la 112 de 17.185 de ori într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Covaci, din Huşi, deţine recordul absolut în România în ceea ce priveşte telefoanele date la numărul unic de urgenţă. Bărbatul bolnav de diabet a ajuns la spital în 2010 de patru ori în fiecare zi după ce operatoarele de la 112 i-au direcţionat către Ambulanţă 1 din 17 apeluri. 

Un bărbat de 69 de ani din localitatea vasluiană Huşi a reuşit o performanţă greu de egalat. Anul trecut a cerut ajutor, prin intermediul numărului unic de urgenţă 112, de 47 de ori pe zi. Practic, Dumitru Covaci a sunat în fiecare oră de două ori, pentru a solicita un echipaj de ambulanţă care să-i acorde îngrijiri medicale sau să-l transporte la spital.

Citeşte şi:
FOTO Cu ce au intrat românii în Cartea Recordurilor în 2010

Iată recordurile României conform "World Records Academy"

„Domnul Covaci, din Huşi, este un caz special, el apelând pe parcursul anului trecut serviciul de urgenţă 112 de 17.185 de ori. De fiecare dată când ambulanţa s-a deplasat la domiciliul său şi a fost preluat şi dus la spital, bărbatul a refuzat internarea", a declarat Ana-Maria Ungureanu, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Vaslui.

Medicul a precizat că, pentru a încerca să-l domolească pe bărbat, s-a cerut sprijinul poliţiştilor. „Noi am primit o înştiinţare de la SAJ Vaslui cu privire la faptul că bărbatul respectiv a apelat în mod abuziv numărul de urgenţă 112, lucru confirmat şi de reprezentanţii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. În consecinţă, bărbatul a fost amendat cu 1.000 de lei", a spus Mihalea Ştraub, ofiţerul de presă al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui.

„Este un caz tragicomic"

Dumitru Covaci are altă variantă. Bărbatul susţine că este grav bolnav, iar medicii de pe ambulanţă şi de la spital se comportă urât cu el şi refuză să-l trateze. „Chem salvarea când mă simt rău. Când ajung la spital, doctorii şi asistentele râd de mine şi nu vor să mă trateze", s-a apărat Dumitru Covaci. Bătrânul suferă de polinevrită diabetică, însă medicii bănuiesc că ar avea şi unele afecţiuni de natură psihică.

„Noi îl cunoaştem foarte bine pe acest pacient. Are unele afecţiuni cronice, dar, probabil, şi de natură psihică. Vine uneori şi de 3-4 ori pe zi, dar refuză internarea, astfel că, deşi am vrea să îl tratăm, nu putem. Probabil când este agitat solicită să fie dus la spital, iar în momentul în care ajunge aici şi vede halatele albe se linişteşte şi pleacă acasă. Când apar din nou aceste crize, solicită iar ambulanţa", este de părere Lucia Rotaru, directorul Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian" Huşi. Medicul crede că Dumitru Covaci reprezintă un caz tragicomic.

Ambulanţa l-a dus la spital de 1.000 de ori

„Este un caz tragic pentru că, într-o bună zi, când chiar va avea nevoie de asistenţă medicală, ar putea să nu mai fie luat în serios şi am putea fi puşi în dificultate atât noi, ca medici, dar şi el. Comic, prin natura situaţiei. Oricum, mi-e frică să nu păţească la fel ca ciobănaşul care striga că îi atacă lupul oile", a explicat Lucia Rotaru.

Cele mai bizare apeluri primite la 112: soţ cu piciorul rupt în copac, femeie moartă la oftalmolog, casă bântuită de fantome

Deşi Covaci a apelat la112 de zeci de ori în fiecare zi, el a fost preluat de ambulanţă „doar" de 1.000 de ori într-un an. „Centrele judeţene de preluare a apelurilor 112 au şi un rol de filtrare a acestora, iar operatoarele ştiu când sunt glume sau apeluri false. Astfel, din cele peste 17.000 de apeluri ale bărbatului, 1.000 au fost direcţionate către Ambulanţă. Şi aşa este un număr mare, însă când un om se preface mereu, nu poţi risca de fiecare dată şi să ignori apelul", a spus colonelul Adrian Fulea, purtătorul de cuvânt al STS.

Cei de la Ambulanţă estimează că au cheltuit cu bătrânul huşean peste 30.000 de lei în 2010. Precedentul „record" la nivel naţional îi aparţine unui bolnav din Teleorman, care a sunat la 112 de 5.000 de ori într-un an.

"Pacientul ajunge de 3-4 ori pe zi la spital, iar atunci când nu îl aduce ambulanţa vine singur cu taxiul."
Lucia Rotaru
director Spitalul Huşi

300.000 de apeluri primite  la 112 Vaslui au fost false, dintr-un total de aproape 500.000. Costurile inutile sunt de peste 300.000 de lei, în 2010.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite