Vârstnicii se tratează cu ceaiuri medicinale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vârstnicii se tratează cu ceaiuri medicinale
Vârstnicii se tratează cu ceaiuri medicinale

Aurica Matei din Ardud ştie exact ce plantă să folosească pentru diferitele afecţiuni. Aceasta îşi adună, încă din vară, diferite sortimente de plante pentru ceai, pe care le foloseşte pe parcursul anului. Nu apelează la medicamente decât în cazuri extreme.

Toată lumea ştie că tusea seacă se poate combate  cu ceai de frunze de ceapă sau o viroză se ameliorează dacă înghiţi un căţel de usturoi. Aceste leacuri băbeşti le mai folosesc şi în ziua de azi  bătrânii din judeţul Satu Mare. Ei uită de medicamente şi spun că plantele medicinale sunt de 100 de ori mai eficace pentru vindecarea unor boli.
O familie din oraşul Ardud, judeţul Satu Mare, foloseşte, de când lumea, ceaiurile medicinale. Ştie că măceşele şi mugurii de păducel ajută la afecţunile cardiace, iar coada şoricelului este cel mai bun calmant. „Ştiu exact de ce plante am nevoie pentru a-mi trata o boală. Vara şi toamna le adun şi le pun la uscat, în locuri cu umbră, pentru a-şi păstra proprietăţile“, spune Aurica Matei, de 61 de ani.

Medicamente, doar în cazuri extreme

Cel mai bun remediu pentru durerile de stomac este ceaiul de sunătoare, iar dacă ai probleme cu tensiunea, o cură de şase săptămâni cu compot de mere este excelentă. „Toată viaţa mea am apelat la ceaiuri. Eu mi le prepar, ştiu la ce mă ajută. Am studiat mulţi ani aceste ierburi“, a mai spus Aurica Matei. Ea spune că a încercat pe pielea ei toate ceaiurile. Doar în cazul în care boala se agravează apelează la medicamente. „Folosesc antibiotice, însă numai în regim de urgenţă . Dar de fiecare dată încerc să previn apariţia unei boli, tot prin intermediul ceaiului“, spune Aurica Matei.
În sezonul rece, bea foarte mult lapte cu miere, pentru că ajută la răceală. „Şi soţul meu se tratează cu plante.
În fiecare an îşi face inhalaţii cu muşeţel şi astfel îl ocoleşte gripa“, a mai spus Aurica Matei. Familia ei ştie, la fel de multe lucuri despre aceste ceaiuri. „În 1968 am început să lucrez la laboratorul de control al seminţelor din Baia Mare şi astfel am reuşit să învăţ ce semnifică fiecare plantă“, a declarat Viorel Matei, de 67 de ani. Trebuie să le spui doar simptomele şi cei doi soţi îşi recomadă pe loc un tratament, uşor de urmat.
Pentru anemie se bea ceai de urzică sau de coacăze negre. Usturoiul, folosit şi pentru răceală, ajută şi la scăderea tensiunii. „Pentru a preveni osteoporoza trebuie să consumi ceai de coada calului“, mai spune Aurica Matei.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite