Vârsta de pensionare va fi tot mai înaintată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Mondială cere Guvernului de la Bucureşti să majoreze timpul de muncă până dincolo de pragul de 70 de ani atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. După o primă etapă, în care pensionarea va veni abia la vârsta de 65 de ani, ar urma o majorare treptată a acesteia până peste 70 de ani în viitorul apropiat.

Acum, bărbaţii pot ieşi la pensie la vârsta de 63 de ani, iar femeile – la 58. Din 2014, potrivit recomandărilor Uniunii Europene, acest prag va fi ridicat până la 60 de ani pentru femei, respectiv la 65 de ani pentru bărbaţi.

Se pare că lucrurile nu se vor opri aici, pentru că Banca Mondială a recomandat, ieri, Guvernului să ridice în continuare vârsta minimă de pensionare, astfel încât în anul 2050 vom trece peste pragul de 70 de ani.

Fondul de pensii, tot mai „subţire“

Instituţia financiară a mai cerut Executivului de la Bucureşti să menţină contribuţiile la niveluri care corespund vârstei actuale de pensionare, pentru a reface echilibrul fiscal în sistemul de pensii, care va înregistra deficite uriaşe.

Potrivit estimărilor instituţiei financiare internaţionale, deficitul din sistemul de pensii în România va depăşi 5% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2020, apoi va urma un trend ascendent în următoarele trei decenii.

Abia mai târziu ar urma ca acest deficit să se reducă, până în 2050, la 6,2% din PIB, după cum reiese dintr-un studiu al Băncii Mondiale.

Deficitele vor fi generate de ritmul de îmbătrânire a populaţiei, dar şi de pensiile „generoase” stipulate în sistemul actual, în special în urma majorărilor recente ale pensiilor.

Aici se vor adăuga, potrivit Băncii Mondiale, şi costurile tranziţiei unei părţi din contribuţii de la Pilonul I (pensii asigurate prin sistemul public administrat de stat, finanţate din bugetul de asigurări sociale) către Pilonul II (pensii asigurate prin contribuţii obligatorii la fonduri de pensii administrate privat).

Îmbătrânirea populaţiei va reduce numărul contributorilor în relaţie cu numărul beneficiarilor, astfel încât, până în 2050, numărul de beneficiari va fi foarte apropiat de numărul de contributori.

Contributori mai puţini, beneficiari mai mulţi


image

Munca la senectute va fi un fapt obişnuit în viitorul apropiat 



Experţii BM au calculat că, până în 2050, raportul dintre populaţia cu o vârstă de peste 65 de ani şi populaţia cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani va creşte la 56,6%, faţă de 23,6% în 2005.

De asemenea, vârsta minimă de pensionare mai redusă pentru femei, coroborată cu durata mai lungă de viaţă a acestora, majorează semnificativ costul beneficiilor încasate în relaţie cu contribuţiile.

Indexările ar trebui să fie mai mici

BM mai recomandă, ca alte opţiuni disponibile pentru reducerea dezechilibrului fiscal, scăderea beneficiilor la pensionare pe Pilonul I, indexări mai reduse ale pensiilor sau orice combinaţie a acestor două metode.

Vârste de pensionare

Anul    Bărbaţi    Femei

2009    63    58
2014    65    60
2050    >70    >70

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite