Vaporaşe în loc de tramvai în 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Utilajele de ecologizare au intrat ieri la apă pe canalul Bega şi au început să scoată tone de nămol din adâncime . Lucrările de ecologizare costă 17 milioane de euro, bani europeni. Recepţia trebuie făcută până la finalul lui 2009, când Primăria promite un traseu de transport public, pe apă.

Firma care se ocupă de lucrările din Bega a adus la Timişoara o parte dintre utilajele de mare tonaj cu care va lucra.
În momentul de faţă se acţionează cu două maşini care scot corpurile solide. În zilele următoare vor fi puse în funcţiune şi două drăgi, utilaje plutitoare menite să absoarbă nămolul.

Lucrările au pornit din zona Uzinei de apă din Timişoara. Stuful, pietrişul sau alte corpuri de dimensiuni mari sunt transportate cu camioanele până unde terenul permite. De la intrarea în oraş, unde malul nu mai permite, acestea sunt cărate pe platforme plutitoare.

Trei firme „luptă“ cu nămolul

Mâlul va fi transportat prin conducte până la depozitul din Freidorf. „Vom avea pompe instalate pe traseu care vor pompa mâlul până în depozitul ecologic”, a spus Gheorghe Crinta, inginerul care se ocupă de lucrare. În momentul de faţă se lucrează cu opt oameni, iar în final vor lucra cu maximum 20 de oameni. Licitaţia de ecologizare a Begăi a fost câştigată de trei firme: una care se ocupă de decolmatarea propriu-zisă şi alte două care au ca sarcină depozitarea mâlului şi a deşeurilor. 

Frigidere şi bombe, pe fundul apei

Lucrările de pe Bega se întind pe 40 de kilometri, până la graniţa cu Serbia, traseu de pe care se estimează că se pot scoate aproximativ 700 de mii de metri cubi de nămol.

„După ecologizare, Bega se va adânci în funcţie de locaţie, de la doi până la patru metri”, a spuns şeful Direcţiei Apelor Banat, Titu Bojin. El a adăugat că se aşteaptă să fie găsit orice pe fundul apei. „Se vor găsi cuptoare, frigidere, canapele.

Nu este exclus să găsim cadavre sau chiar bombe, în zona Solventul”, a spus Titu Bojin. Adâncirea albiei va permite navigarea cu ambarcaţiuni suficient de mari pentru transportul de persoane.

Plimbare pe apă

Primăria Timişoara intenţionează să iniţieze un proiect de înfiinţare a unei reţele de transport în comun pe Bega. „Dorim să realizăm transportul public pe Bega, pentru că este rapid şi eficient. Dacă va fi implementat, va fi subordonat RATT ului”, a spus primarul Gheorghe Ciuhandu.

Ecologizarea în cifre

Ultima ecologizare: 1945
Valoarea lucrării: 17 milioane de euro
Cantitatea de nămol scos: 700 000 metri cubi
Lungimea suprafeţei decolmatate: 40 de km
Termenul de finalizare: decembrie 2009

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite