Vântu, afaceri şi dosare penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din România, Sorin Ovidiu Vîntu este în prezent patronul trustului de presă Realitatea – Caţavencu , după ce a derulat în ultimii 15 ani mai multe afaceri.

Mai mulţi dintre foştii săi parteneri de afaceri ori oameni de încredere au sfârşit după gratii, sau urmăriţi internaţional. Printre cele mai cunoscute, dar şi cele mai controversate afaceri patronate de Sorin Ovidiu Vîntu se numără Gelsor, Fondul Naţional de Investiţii – a cărui prăbuşire i-a şi asigurat celebritatea, la sfârsitul anilor ‘90, ori Fondul Naţional de Acumulare.

Firme prin interpuşi
Potrivit informaţiilor neconfirmate vreodată de Vîntu, el ar controla numeroase alte firme prin interpuşi, cu ajutorul unor societăţi off-shore aflate în Cipru. 
Averea omului de afaceri, ar fi potrivit unor surse (revista Capital – august 2009) de peste 2 miliarde de euro, dar, potrivit altor surse (Forbes) ar fi scăzut în ultimii ani până la cel mult 500 de milioane de euro.

Legături politice
Interesele şi legăturile politice ale omului de afaceri nu au fost niciodată foarte clare. Înainte de alegerile prezidenţiale din 2004, el l-a sprijinit pe Traian Băsescu. Ulterior, preşedintele l-a acuzat pe omul de afaceri că ar fi o sursă importantă de corupţie la nivel înalt şi l-a catalogat drept „mogul de presă“, calificativ care l-a însoţit constant pe omul de afaceri în ultimii ani.
Un moment greu de explicat rămâne întâlnirea dintre Vântu şi Mircea Geoană, chiar înainte de ultima confruntare televizată din campania pentru Preşedinţia României de anul trecut. Acest moment a fost considerat decisiv pentru victoria lui Traian Băsescu. 

Condamnat, dar salvat de prescripţie
De-a lungul timpului, Sorin Ovidiu Vîntu a fost implicat într-o serie de dosare penale, însă de fiecare dată a scăpat basma curată.Considerat „tatăl” FNI, Vîntu n-a răspuns penal pentru prăbuşirea Fondului întrucât toate documentele erau semnate de Ioana Maria Vlas şi de Nicolae Popa. În 2002, Vîntu a fost trimis în judecată în dosarul prăbuşirii Fondului Naţional de Acumulare- Banca Agricolă, însă dosarul a fot retrimis la Parchet. Procurorii au decis disjungerea cauzei şi l-au scos pe Vîntu de sub urmărire penală. Un alt dosar în care Sorin Ovidiu Vîntu a şi fost condamnat, în 2007, la doi ani de închisoare cu suspendare este cel al constituirii Băncii de Investiţii şi Dezvoltare (BID). În acest dosar nu s-a ajuns la o soluţie finală  întrucât, în timpul judecăţii, faptele pentru care era acuzat s-au prescris.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite