Vanitatea generalilor se tratează cu stele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vanitatea generalilor se tratează cu stele
Vanitatea generalilor se tratează cu stele

Zeci de ofiţeri în rezervă şi retragere din Ministerul Apărării au primit stele de general. Prin decret prezidenţial, şeful statului a acordat stele de general unor oameni care, în marea lor majoritate, nu vor mai avea nicio legătură cu Armata.

Mai citeşte şi:


55 de ofiţeri în rezervă şi retragere din Ministerul Apărării Naţionale au primit stele de general, prin decretul semnat acum două zile de preşedintele Traian Băsescu. Unii ofiţeri, care aveau grade de colonel sau comandor, au câştigat prima stea - corespunzătoare gradului de general de brigadă sau de contraamiral de flotilă.

Alţi ofiţeri, care aveau deja una, două sau trei stele, au primit încă o stea. Potrivit legii, şeful statului este singurul care poate conferi asemenea grade. Pentru ofiţerii în activitate există anumite condiţii ca să fie făcuţi generali, dar pentru cei în rezervă sau retragere este suficientă o propunere din partea MApN şi o semnătură din partea şefului statului.

La ce e bună o asemenea avansare în grad? Aparent la nimic, ea având doar un caracter onorific. Chiar preşedintele Băsescu a susţinut ieri, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, că avansările în grad ale ofiţerilor în retragere şi rezervă sunt un gest simbolic, de recunoştinţă, care nu implică avantaje materiale pentru cei vizaţi.

Avansări de ziua armatei

Preşedintele a făcut această declaraţie în cadrul unei adunări solemne organizată de Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Alexandru Ioan Cuza“, în cinstea Zilei Armatei României (25 octombrie).

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al MApN, maiorul Costi Spînu, ne-a declarat că toţi cei 55 de ofiţeri în rezervă sau retragere fuseseră propuşi pentru avansare de asociaţia rezerviştilor, nu de MApN, iar ministerul nu a făcut decât să transmită propunerile de avansare către Preşedinţia României.

„Asociaţiile a căror activitate este legată de domeniul militar au dreptul să facă asemenea propuneri şi ar trebui să aibă anumite criterii pe baza cărora fac aceste demersuri. Pentru ofiţerii în rezervă sau retragere, nu există o perioadă minimă de timp necesară înaintea unei noi avansări. Înaintarea în grad a ofiţerilor în rezervă şi retragere reprezintă doar un gest onorific şi nu conferă drepturi materiale. Ofiţerul în rezervă sau retragere îşi poate purta la ceremonii uniforma militară, dacă a primit dreptul de a o purta şi după trecerea în rezervă“, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al MApN.

Generealul în rezervă Mihai Iliescu, preşedintele asociaţiei rezerviştilor, nu a putut fi contactat pentru a explica motivaţia propunerilor. Interesant este faptul că printre cei 55 de rezervişti avansaţi în grad de Traian Băsescu se numără câteva persoane foarte cunoscute: Neculai Onţanu, primarul sectorului 2, deputatul Gabriel Oprea şi senatorul Anghel Iordănescu.

Toţi trei au participat şi la adunarea de ieri de la Cercul Militar Naţional, alături de preşedintele Băsescu şi de ministrul Apărării, Mihai Stănişoară. Deputatul Oprea a fost avansat la gradul maxim - general cu patru stele, iar Iordănescu şi Onţanu au devenit generali cu două stele. Onţanu şi Oprea aveau mai puţin de un an de când au fost avansaţi în grad ultima oară – mai precis la data de 1 decembrie 2008.

Un alt personaj important avansat în grad acum două zile este colonelul în retragere Viorel Oancea, care a devenit general de brigadă în retragere. Spre deosebire de alţii, Viorel Oancea are studii militare, a fost ofiţer de carieră şi ocupă în prezent funcţia de secretar de stat pentru Politica de Apărare în MApN.

Rezerva „strategică“

Pe de altă parte, preşedintele Băsescu a recunoscut ieri că, „din punctul meu de vedere, ofiţerii în rezervă chiar sunt o parte a Armatei care în orice moment poate deveni activă“. Într-adevăr, în România au fost câteva cazuri de generali trecuţi în rezervă, apoi rechemaţi în activitate. În asemenea situaţii s-au aflat, de exemplu, generalul Dumitru Iliescu, fost director al SPP, ulterior consilier prezidenţial, şi generalul Tudor Tănase, fost director al STS.

image

Ar trebui să existe anumite criterii pe baza cărora se fac aceste propuneri de avansare în grad.

image


Costi Spînu
purtător de cuvânt al MApN

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite