Vanghelie şi Pleşca îşi dau mâna peste cultura Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Pleşca de la PSD a ajuns la şefia Direcţiei pentru Cultură Bucureşti, cu susţinerea lui Marian Vanghelie. Pentru ocuparea postului a fost organizat un concurs, dar Pleşca a fost singurul candidat. Aceasta face parte din acţiunea de împărţire a deconcentratelor între PSD şi PDL.

Citiţi şi
Ministerul Culturii,  între + şi –


Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, declara sâmbăta trecută că noul director al Direcţiei de Cultură Bucureşti va fi numit de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie. Este vorba de Eugen Pleşca, fost ofiţer de Securitate şi fost primar al sectorului 3, actualmente doar membru PSD.

Tot la Realitatea TV, ministrul Culturii spunea că avem de-a face cu o înţelegere politică PSD şi PDL, făcută peste capul lui, pentru că el nu participă la aceste negocieri.

Eugen Pleşca a câştigat funcţia de director al Direcţiei de Cultură Bucureşti în urma unui concurs, dar la care el a fost singurul candidat.

Pe vremea lui Ceauşescu, Pleşca a fost ofiţer de securitate şi a activat în cadrul trupelor USLA, la unitatea de luptă antiteroristă care purta numele Comandamentul “Arta”. În perioada 2000-2004, a fost primarul sectorului 3, ales pe listele PSD.

Ieri, la o întâlnire cu ong‑urile care protestaufaţă de aceasă numire, Theodor Paleologu declara însă că vina e a celor care nu s-au prezentat la concurs, deşi el i-a invitat personal pe câţiva. “Au preferat să rămână la catedrele lor şi să nu se implice”, a adăugat ministrul.

ONG-urile cer un nou concurs

Mai multe ong-uri grupate sub denumirea “Platforma pentru Bucureşti” au protestat ieri la Ministerul Culturii faţă de venirea lui Eugen Pleşca în fruntea Direcţiei de Cultură Bucureşti.

Organizaţiile nonguvernamentale acuzau în primul rând modul cum a fost ocupat acest post – printr-un concurs cu un singur candidat. ”Sunteţi de acord să daţi un concurs deschis, cu un contracandidat pe care să-l propunem noi?“ – l-au întrebat protestatarii pe Eugen Pleşca. Desigur, noul director al Direcţiei de Cultură Bucureşti a spus că nu ar fi de acord.

Alţi reprezentanţi ai societăţii civile i-au reproşat lui Eugen Pleşca lucruri punctuale, care s-au petrecut pe vremea când conducea sectorul 3 (2000-2004).

Controversele primarului Pleşca

Organizaţia Eco-Civica l-a acuzat pe fostul primar al sectorului 3, Eugen Pleşca,  pentru faptul că a emis Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea unui cartier de vile în Parcul Prisaca Dornei şi că a semnat un proiect care prevedea transformarea a zece hectare de spaţiu verde din Parcul IOR în ansamblu rezidenţial.

Confruntat cu aceste acuzaţii, Pleşca s-a apărat spunând că a făcut plângere penală împotriva retrocedărilor din Parcul Prisaca Dornei, iar, în privinţa Parcului IOR, şi-a dat seama de greşeală şi a anulat după ceva vreme contractul cu firma franceză constructoare.

Theodor Paleologu: „Sunt ameninţat cu remanierea“

Vă întrebaţi de ce a fost un singur candidat la concurs. Dumneavoastră înşivă aţi declarat că acest post este rezultatul unei înţelegeri dintre PDL şi PSD.

Da, dar nu e mai puţin adevărat că se puteau înscrie şi alţi oameni şi, dacă era un candidat mai bun decât domnul Pleşca, sunt sigur că lua el concursul.

Dar ştim că peste tot deconcentratele au fost împărţite conform algoritmului politic.Probabil nu ştiţi că sunt constant subiect de discuţie în coaliţie şi că sunt oameni importanţi din PSD care mă ameninţă cu remanierea.

Aţi mai vorbit despre acest lucru.

Păi, dacă ştiţi, măcar fiţi onest de data aceasta!

Eugen Pleşca : „Cultura care-o am“

Ce consideraţi că vă recomandă pentru această  funcţie?

O cultură generală solidă. O dragoste faţă de cultură, artă care-o am de foarte multă vreme şi faptul că trebuie aplicată măcar legea care este.

Aveţi studii care v-ar putea recomanda?

Nu.

Deci aveţi, cum se spune, „şcoala vieţii“...

Nu doar atât. Am făcut Istoria artelor în liceu. Şi Istoria literaturii mondiale.

Se spune că sunteţi susţinut de Vanghelie...

Am fost susţinut de tot biroul executiv municipal al organizaţiei PSD Bucureşti şi, din moment ce Vanghelie e preşedinte, putem spune şi aşa.

Vorbele de duh ale lui Vanghelie

-Din înţelepciunea „primarului care este”:

-„Am auzit nişte băieţi simpatici aseară, pe la televizor, şi-i trimit să se ducă dracu’ la muncă sau să citească câteva almanahe.”

-„Pentru că, daţi-mi voie, nu există fiinţă umană, fie că locuieşte în Africa, în Asia sau în Rahova, care să nu fi văzut un film, să nu fi rupt o floare, o fată sau un băiat, după cazul care este fiecare.”

-„Am crezut că m-aţi chemat ca şi, virgulă, partid de opoziţie.”

-„Îi asigur pe cei care m-au ales că voi fi alături de ei zi de zi şi zi de noapte.”

-„Deci prezenţa mea e datorită stării Bucureştiului în care ne aflăm.”

-„Mai greşesc şi eu, ca orice om, dar dacă proporţia e mai favorabilă în zona binelui, e bine.”

(din volumul de citate „Mi-e rău la cap, mă doare mintea“ alcătuit de Radu Paraschivescu)

Oameni certaţi cu legea, şefi la deconcentrate

Ordonanţa privind îmbunătăţirea activităţii în administraţia publică a readus în fruntea instituţiilor şefi care au avut probleme cu legea.

Cluj. Liviu Medrea (PSD) a fost numit recent şef la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, în locul lui Marian Proorocu. Medrea a fost implicat în numeroase scandaluri. Coleg de partid şi bun prieten cu Gheorghe Funar în PUNR, Medrea a organizat la 16 septembrie 1996, în ziua semnării tratatului cu Ungaria, un marş antimaghiar pe străzile din Cluj-Napoca.

Un an mai târziu, Medrea a trimis un angajat al Regiei Autonome a Domeniului Public, pe care o conducea, să coboare drapelul de pe clădirea Consulatului Maghiar. Medrea a fost cercetat disciplinar, dar a scăpat basma curată. Întrebat despre aceste evenimente, Medrea a spus: „Le-am organizat şi le-am executat. Fac parte din viaţa mea, trecutul meu, nu mă pot dezice“.

În 2002, pe când era vicepreşedintele Consiliul Judeţean, Medrea a fost urmărit penal de DNA. Motivul? A cumpărat cu 4,3 milioane de euro două utilaje de împachetat deşeuri, pe care le-a plătit la preţ de noi, cu toate că erau luate la mâna a doua. Până la urmă a fost scos de sub urmărire penală.

Braşov. Aurelian Danu, proaspătul director al Direcţiei Judeţene de Statistică, care l-a înlocuit pe Ion Popescu, este un personaj controversat. Presa a scris că, pe vremea când era prefect al judeţului, Danu a obţinut o repartiţie într-o locuinţă de stat, pe motiv că se încadra în categoria cazurilor sociale.

O orfană care locuia în acel apartament a fost mutată într-o locuinţă mai mică. Tot în perioada în care a fost prefect, Danu s-a remarcat şi prin faptul că, în plină criză aviară, când la Braşov era instituită carantina, a plecat în Polonia la  un schimb de experienţă.  

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite