Vând certificate de poluare la tonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrala termică vinde certificatele de emisii de gaz de seră

Centrala termică a municipiului Reşiţa a poluat mult mai puţin decât era prevăzut.

Societatea care operează centrala de termoficare scoate  la vânzare o parte din permisele de poluare pe care nu le-a folosit. Este vorba de certificate de emisii de gaz de seră.
Consiliul de Administraţie al SC CET Energoterm Reşiţa a fost mandatat de Consiliul Local Reşiţa să vândă 37.000 de certificate de emisii de gaz de seră. Conform legii şi normelor europene, societăţile care poluează aerul au dreptul să emită în atmosferă o anumită cantitate de gaze, stabilită la începutul anului. Acestei cantităţi, măsurate în tone, îi corespunde un anumit număr de certificate. Dacă societatea produce mai mult gaz, trebuie să cumpere certificate, pentru a plăti astfel poluarea mai mare a mediului. Dacă produce mai puţin gaz, societatea poate vinde din certificatele economisite.

12 euro certificatul
CET Energoterm Reşiţa a primit anul acesta, prin hotărâre de guvern, 77.000 de certificate, însă a consumat numai 40.000. Diferenţa de 37.000 de certificate va fi scoasă la vânzare. Preţul pieţei este de 12 euro, certificatul. Toader Dănilă, directorul general al SC CET Energoterm, spune că certificatele aflate la dispoziţie pentru vânzare, sunt rămase ca urmare a reducerii  activităţii la centrala termică a municipiului. „Probabil că acestea sunt singurele efecte pozitive ale debranşărilor. O poluare mai redusă şi nişte bani obţinuţi prin vânzarea certificatelor de emisii de gaze de seră. Banii, obţinuţi de la societăţile care au produs mai multă poluare, îi vom folosi la plata unor datorii” a precizat directorul Dănilă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite