Vânătorii gorjeni au primit undă verde la raţe sălbatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânătorii gorjeni au primit undă verde la raţe sălbatice
Vânătorii gorjeni au primit undă verde la raţe sălbatice

Zeci de pasionaţi au solicitat autorizaţie de la Clubul Vânătorilor Târgu-Jiu în ultimele zile

De astăzi s-a deschis sezonul de vânătoare. De câteva zile vânătorii gorjeni s-au pregătit pentru noul sezon, scoţând puştile şi cartuşele din dulapuri. Cei care se vor aventura în această perioadă prin apropierea bălţilor vor avea posibilitatea să împuşte raţe sălbatice.
Potrivit directorului Agenţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor (AJVPS) Gorj, Nicolae Tonca, la nivel de judeţ există şase fonduri de vânătoare unde pot fi împuşcate raţe sălbatice.

Pot fi vânate 400 de raţe


„Cele şase fonduri sunt în localităţile Turcineşti, Dăneşti, Ceauru, Motru, Turceni şi Valea cu Apă. De obicei cele mai bune zone de vânătoare sunt cele din luncile râurilor, cota de recoltare fiind de aproximativ 400 de exemplare“.
Asociaţia numără 1.400 de membri cu vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani. 17 dintre aceştia au peste 80 de ani. Cei care nu au plătit cotizaţia anuală, în valoare de 900 de lei, până la 30 iunie nu pot participa la vânătoare decât în momentul în care şi-au achitat  integral suma.
„Odată cu plata cotizaţiei se înmânează şi poliţa de asigurare pentru accidente la vânătoare. Prezenţa în teren a celor care nu au plătit obligaţiile constituie infracţiune“, a mai spus Tonca. 
Începând de azi, cei care doresc să participe la sezonul de vânătoare pot solicita autorizaţie de la Clubul Vânătorilor Târgu-Jiu. „Lunea şi marţea este program pentru eliberarea autorizaţiilor“, a precizat Valentin Calotă, secretarul Clubului.

Câini dresaţi, la pândă după raţe


Vânătorii au fost nerăbdători să poată ieşi la vânătoare de raţe. Au luat puştile, s-au îmbrăcat şi au plecat la drum. Cel mai bun vânător de raţe a luat câinii dresaţi special pentru a sări în apă după pradă.
„Am câini foarte buni, dar de multe ori raţele snt foarte hoaţe şi îi păcălesc. Păsările fug de colo-colo prin baltă şi se ascund. Eu sunt pregătit deja, am luat cartuşele, puşca şi barca şi voi sta la pândă toată ziua la poligonul de la Turcineşti. Este un lac acolo unde sunt multe raţe “, a spus Ţuţu Stoica, vânător din Târgu-Jiu.
La 75 de ani ai săi, vânătorul Gheorghe Vişan din Târgu-Jiu spune că în ultimii ani s-a redus drastic numărul animalelor şi păsărilor.
„Eu vânez de peste 50 de ani. Îmi aduc aminte că acum 30 de ani ucideam  tot ce ieşea în bătaia puştii. În urmă cu 15 ani, când s-a deschis sezonul de vânătoare la urşi şi mistreţi în zona Brădiceni, am fost atacat de un urs. Acum toate zonele au sărăcit, nu prea mai avem ce împuşca“.
Luna viitoare se va da start, la vânătoarea de fazani şi mistreţi, iar în luna noiembrie începe sezonul la iepuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite