Vânătoarea de la Balc s-a manelizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manele cu Costi Ioniţă, seara, supă de fasole şi mămăligă cu brânză, la amiază. De asta au avut parte vânătorii români de la Balc. Străinii au dormit regeşte în conacul de vânătoare al lui Ţiriac, iar românii au fost cazaţi la pensiunile din apropiere. Pe un ger crâncen, cei peste 50 de gonaci, selectaţi dintre localnici, au început să sosească ieri-dimineaţă la ora 6.00.

Înfofoliţi ca pentru Polul Nord, sătenii tocmiţi să gonească mistreţii au fost învăţaţi să nu stea de vorbă cu străinii. „Ne dau afară şi nu ne mai plătesc, ne-au spus când ne-au tocmit să nu vorbim cu dumneavoastră”, a recunoscut unul dintre aceştia.

După o jumătate de oră de la sosirea primilor gonaci, la poarta domeniului de la Balc şi-au făcut apariţia şi vânătorii, ascunşi privirii în spatele geamurilor fumurii ale maşinilor de teren cu care au fost aduşi de la Marghita şi Ip, unde şi-au petrecut noaptea. După un scurt instructaj, le-au fost împărţite veste reflectorizante şi au fost urcaţi apoi în căruţe, tractoare şi transportaţi în interiorul ţarcului unde s-a organizat partida de vânătoare.

Ţuică şi vin fiert, să treacă de frig

Prima rundă de vânătoare a durat până la ora 13.00, când invitaţii au luat masa la conacul aflat pe domeniul de vânătoare. Ţiriac le-a pregătit oaspeţilor un meniu tradiţional, cu supă de fasole, mămăligă cu brânză, ţuică şi vin fiert „pentru a mai atenua efectele frigului“, după cum susţine unul dintre gonaci. 

Vânătoarea s-a reluat la ora 14.00 şi a ţinut până spre ora 18.00. În această dimineaţă, de la ora 10.00, este programată o ultimă goană, până la ora 14.00. Mistreţii împuşcaţi vor fi duşi la abatoare, carnea urmând să fie donată caselor de copii şi de bătrâni din Bihor, localnicilor şi gonacilor.

Deşi vânătoarea lui Ţiriac a fost catalogată ca fiind un masacru, sătenii din Almaşu Mare şi Balc au o altă părere. „Nouă ne pare bine că se organizează în fiecare an. Aşa mai câştigăm şi noi un ban. Ţiriac a băgat o grămadă de bani în complex. Poate să facă ce vrea cu mistreţii de acolo”, spune unul din sătenii din Balc.

Tratament în funcţie de invitaţi

Vânătorii români invitaţi pe domeniul lui Ţiriac nu au fost cazaţi la conacul omului de afaceri, ci în Marghita, la Pensiunea Boema, cea mai cochetă din oraş. Ei au avut vineri seară o surpriză. Ţiriac l-a adus la Marghita pe Costi Ioniţă care le-a cântat vânătorilor. „Nu ştiam nici noi că va veni Costi Ioniţă. A fost o surpriză şi pentru noi. A cântat mai bine de o oră. Manele, dar şi alte piese“, au spus angajaţii pensiunii.

Deşi spun că nu au recunoscut pe niciunul din invitaţi, ei spun că au fost oameni avuţi, însă nu şi pretenţioşi. „Nu s-au făcut pregătiri speciale pentru ei, au ales din meniu“, susţine Aniko Bunta, ospătariţa care i-a servit.

Numele invitaţilor străini din acest an a fost păzit mai straşnic ca niciodată. Sursele „Adevărul“ spus însă că au participat doi dintre vânătorii tradiţionali, respectiv Wolfgang Porsche, moştenitorul companiei Porsche şi Franz Rauch, proprietarul celei mai mari companii europene care produce sucuri naturale. Cei doi au fost cazaţi la conacul magnatului român, aflat chiar pe domeniul de vânătoare. Printre VIP-urile autohtone s-au aflat Ţiriac Jr. şi Elan Schwartzenberg.

Cutia neagră, luată la cercetat

Incidentul de vineri seara de pe aeroportul din Oradea, când avionul în care se găsea Ion Ion Ţiriac împreună cu alţi nouă invitaţi la partida de vânătoare a ieşit de pe pistă, este analizat de o comisie de la Inspectoratul Aeronautic Civil. Alcoolemia piloţilor a fost zero.

Comisia a decis să nu suspende permisul piloţilor. Aceştia pot fi sancţionaţi însă de compania Ţiriac Air. Cutia neagră a avionului a fost recuperată, iar rezultatele anchetei vor fi făcute publice peste şase luni.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite