Valiza cu bani din politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii negri au terfelit ideea de vot şi de conştiinţă civică, la fel cum au degradat ideea de competiţie sportivă în fotbal Nu multă lume ştie că aridul podiş dobrogean stă pe un

Banii negri au terfelit ideea de vot şi de conştiinţă civică, la fel cum au degradat ideea de competiţie sportivă în fotbal

Nu multă lume ştie că aridul podiş dobrogean stă pe un adevărat fluviu subteran. Oamenii însă nu pot să vadă imensul şuvoi, aşa că, pentru noi toţi, Dobrogea este ceea ce vedem: un ţinut calcaros şi prăfos, cu vegetaţie uscată. La fel şi cu democraţia noastră.

Una vedem, alta curge pe dedesubt. Vedem alegeri libere, instituţii democratice, un sistem de partide pe tipicul european, cu populari, socialişti, liberali. Lucrurile par, aşadar, în regulă. Însă doar la suprafaţă. În subterane, se ciocnesc interese financiare şi mafiote, iar banii negri curg şuvoi, precum fluviul ascuns de sub Dobrogea cea uscată.

Ceea ce s-a întâmplat duminică în localităţile de lângă Bucureşti unde s-au repetat alegerile reprezintă doar una din acele rare situaţii în care ceea ce se află dedesubt răbufneşte la vedere. Ceva s-a întâmplat, ceva nu a mers în câteva puncte de pe centura de corupţie a Bucureştiului. Şi astfel, România a văzut. A văzut că, pentru a pune gheara pe administraţie, nimic nu este prea ieftin.

Că mirosul marilor tunuri imobiliare a umflat nările tuturor: politicieni, gulere albe, membri ai administraţiei, interlopi, bandiţi de toată mâna. Ei nu ezită să facă alianţe conjuncturale pentru a câştiga controlul asupra primăriilor ce vor decide viitoarele dezvoltări de sute şi sute de milioane de euro. Aşa se face că procesul electoral a fost confiscat de aceste structuri, iar democraţia târâtă în noroi.

Valiza cu bani a terfelit ideea de vot şi de conştiinţă civică, la fel cum a degradat ideea de competiţie sportivă în campionatul intern de fotbal. Şi, la fel ca la fotbal, în timp ce pegra se bate, se scuipă şi se înjură în stradă sub paza jandarmilor, marile cărţi se fac altundeva: în birouri cu uşi capitonate sau în separeurile unor restaurante de lux.

Mecanismul viciat de vot din jurul Bucureştiului - şi din multe alte localităţi, mari şi mici, unde mafiile au acţionat mai cu fereală - nu mai este demult de competenţa Biroului Electoral Central, nici a comisiilor locale, nici a poliţaiului din sat.

Este de competenţa procurorilor şi a serviciilor secrete. Dar oare chiar are cineva interesul să ne arate valiza cu bani? Sau vor lăsa finanţele negre să circule prin subteranele politicii, amăgindu-ne pe noi toţi că ceea ce se vede la suprafaţă este chiar adevărul?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite