Valentin Ceauşescu susţine că procurorii i-au sustras din bunuri şi le-au vândut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valentin Ceauşescu, fiul fostului dictator Nicolae Ceauşescu, a obţinut, ieri, la Curtea de Apel Bucureşti, o victorie definitivă în procesul în care a cerut restituirea tuturor bunurilor

Valentin Ceauşescu, fiul fostului dictator Nicolae Ceauşescu, a obţinut, ieri, la Curtea de Apel Bucureşti, o victorie definitivă în procesul în care a cerut restituirea tuturor bunurilor confiscate de procurori lui şi fratelui său, Nicu, în decembrie 1989.

Decizia confirmă o hotărâre dată anul trecut de Tribunalul Bucureşti. Magistraţii au mai stabilit şi faptul că Valentin Ceauşescu nu se face vinovat de acuzaţiile procurorilor de subminare a economiei naţionale şi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi au confirmat NUP-urile primite în dosarele în care a fost cercetat. În sala de judecată, Valentin Ceauşescu a declarat magistraţilor că, în timpul percheziţiilor de la domiciliul lui şi al surorii sale, Zoia, procurorii le-ar fi sustras mai multe bunuri. "Anumiţi procurori au sustras din lucruri şi le-au vândut la consignaţie", a acuzat Valentin Ceauşescu. Avocatul acestuia, Radu Antal, ne-a explicat că afirmaţiile făcute de Valentin în sala de judecată se bazau pe o plângere care a fost depusă de Zoia la Parchet, înainte de 2000, împotriva procurorilor care au participat la anchetă. "Lui Valentin Ceauşescu i s-au sustras mai multe bunuri, dar el nu a vrut să facă plângere, deoarece nu i-a putut identifica, în mod concret, pe cei care i le-au luat", ne-a mai spus Antal.

Soarta mormântului fostului dictator, decisă la tribunal

Valentin Ceauşescu a câştigat procesul cu procurorii chiar în ziua în care tatăl său ar fi împlinit 89 de ani. Singurul supravieţuitor al cuplului Elena şi Nicolae a moştenit de la cei doi fraţi, Zoia şi Nicu, şi procesele. "Voi continua să lupt pentru a-mi recăpăta bunurile şi a clarifica situaţia mormintelor părinţilor mei", a declarat Valentin Ceauşescu la ieşirea din sala de judecată. El a făcut referire la procesul deschis de Zoia Ceauşescu prin care cerea să se stabilească dacă părinţii ei sunt îngropaţi în Cimitirul Ghencea Militar. Potrivit Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, soţii Ceauşescu ar fi, "teoretic, îngropaţi la Ghencea", dar numele lor nu apare în registrul de înhumări.

Procedură greoaie de recuperare a lucrurilor confiscate

Potrivit avocatului, deoarece este vorba de o decizie definitivă, Valentin Ceauşescu trebuie să primească înapoi toate bunurile care le-au aparţinut lui şi fratelui său, Nicu. "O parte a fost restituită: cărţi, lucruri personale. Din bunurile lui Nicu nu ni s-a restituit nimic. Problema care trenează este cu Muzeul Naţional de Artă, care trebuie să ne restituie mai multe opere de artă", ne-a explicat Antal. El ne-a mai spus că va studia procesele-verbale prin care
s-a dispus confiscarea bunurilor şi să identifice instituţiile sau persoanele fizice care le au în custodie. "În situaţia în care nu vor să ni le restituie, vom face plângeri în instanţă, după caz: penale sau civile", a conchis avocatul lui Valentin Ceauşescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite