Liderii comunităţii româneşti din Serbia, vânaţi cu arme de foc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Glonţul a pătruns printr-un geam al casei lui Dragoslav Mariacic şi s-a oprit în perete FOTO: Timoc Press
Glonţul a pătruns printr-un geam al casei lui Dragoslav Mariacic şi s-a oprit în perete FOTO: Timoc Press

Incidente antiromâneşti extrem de grave petrecute în Serbia. Doi dintre liderii comunităţilor româneşti din Valea Timocului şi Voivodina au fost vizaţi de atacuri armate, la interval de doar câteva ore. Persoane necunoscute au tras mai multe focuri de armă asupra locuinţelor celor doi, dând un mesaj foarte clar: "Dacă nu vă potoliţi, data viitoare vom trage în plin!".

Dacă acţiunile antiromâneşti în Serbia se limitau la şantaje, hărţuiri sau anchete abuzive, acum etnicii români sunt vânaţi cu armele de foc.

Citeşte şi:
Românii din Valea Timocului acuzaţi în presa sârbă că vor separatism

Dumnezeu nu ştie româneşte în Valea Timocului

În seara zilei de 19 decembrie 2011, asupra casei lui Dragoslav Mariacic, preşedinte al filialei Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia (PDRS) din Spicova şi membru al Consiliului Local Zajecar (Valea Timocului), s-a deschis focul.

Glonţul a pătruns printr-unul din geamurile uşii şi s-a înfipt în perete. Din fericire, la acea oră, Dragoslav Mariacic şi familia acestuia nu erau acasă.

Poliţia, chemată la faţa locului, a constatat incidentul. Este însă puţin probabil ca ancheta să ducă la descoperirea vinovaţilor. "Este încă o acţiune de ameninţare şi de intimidare a comunităţii noastre. Anul acesta au mai fost incidente la Spicova.

În primăvară, autorităţile au încercat să demoleze clopotniţa românească din localitate", a declarat pentru "Adevărul" preşedintele PDRS, Predrag Balasevic.

Distribuţia românilor în Serbia

Atentat sau acţiune de intimidare?

Un incident asemănător s-a produs, în Voivodina, la doar câteva ore de la atacul petrecut la Sipicova. În noaptea de 19 spre 20 decembrie 2011, casa primarului român al localităţii Jankov Most, Viorel Besu, a fost atacată cu arme de foc.

Viorel Besu este nu numai edilul localităţii, dar şi preşedinte al partidului Alianţa Românilor din Voivodina. În jurul orei 2.00, acesta a fost trezit din somn de mai multe focuri de armă.

Nu mai puţin de nouă gloanţe au fost trase în parterul casei primarului, străpungând pereţii şi mobilierul dintr-o cameră. Viorel Besu a sesizat poliţia din oraşul Zrenianin, care a declanşat o anchetă în acest caz.

"Este o atmosferă foarte tensionată, e clar că cineva vrea să ne sperie. Nu trebuia să se ajungă aici ca cineva să tragă cu puşca după noi. Autorităţile nu spun nimic şi nici presa. Niciun ziarist sârb nu a relatat despre incidente", a declarat pentru "Adevărul" Dusan Prvulovic, director al Comitetului pentru Drepturile Omului - filiala Negotin (Serbia).

Incidentele vin după vizita oficială la Belgrad a preşedintelui Traian Băsescu, din noiembrie 2011. La întânirile cu oficialii sârbi, Traian Băsescu a pus din nou în discuţie nerespectarea drepturilor comunităţii româneşti din Valea Timocului.

Situarea Văii Timocului
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite