Valea Swat: de la paradis turistic la infern taliban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Islamiştii au transformat într-un calvar viaţa pakistanezilor din această zonă.Dintr-o mică „Elveţie“,cu peisaje alpine care atrăgeau turişti,Valea Swat a devenitprincipala zonă de confruntare între talibani şi armata pakistaneză.

Radicalizarea districtului Swat, cunoscut pentru frumuseţea câmpiilor sale verzi şi lacurilor cristaline de la poalele masivului Hindukuş, a început în ianuarie 2003, când grupurile militante din Valea Swat, conduse de clericul radical Maulana Fazullah au atacat civili şi posturi de poliţie.

Talibanii au instaurat un „guvern paralel“ în 59 de sate iar tribunalele islamice au impus sharia în aceste locuri. În ianuarie 2009 regiunea se afla sub control taliban în ciuda celor 20.000 de soldaţi pakistanezi dizlocaţiîn regiune. Talibanii au interzis complet educaţia pentru femei în districtul Swat. Peste 400 de şcoli private, unde învăţau peste 40.000 de fete au fost închise iar 170 de şcoliau fost bombardate sau incendiate alături de alte clădiri ale guvernării locale.

În încercarea de a aduce pacea în regiune, guvernul pakistanez a semnat un controversat acord de pace cu talibanii pe 16 februarie 2009, prin care accepta introducerea legii islamice sharia de către talibani în districtul Swat în schimbul opririi ofensivei. Talibanii însă au refuzat să depună armeleBa mai mult, şi-au continuat ofensiva, apropiindu-se de capitală şi de zona în care se află arsenalele nucleare pakistaneze.

Raiul pierdut

La presiunile SUA, autorităţile de la Islamabad au pornit la sfârşitul lunii aprilie o acţiune militară împotriva talibanilor din Swat pentru a-i opri pe militanţi şi pentru a redobândi controlul asupra teritoriului pierdut. Maimult, autorităţile pakistaneze au mărit de zece ori preţul pus pe capul liderului taliban din Valea Swat, clericul radical Maulana Fazlullah, până la 600.000 de dolari, arată BBC.

Mulţi pakistanezi şi străini îşi amintesc cu nostalgie de liniştea care domnea odinioară în Valea Swat, o destinaţie ideală de vacanţă. Elicopterele, focul de arme şi exodul oamenilor săraci şi disperaţi au făcut uitată atmosfera de vacanţă specifică locului cu doar câţiva ani înainte.

„Pentru mine şi familia mea, Valea Swat era o destinaţie de vacanţă uşoară, un loc plăcut unde puteai explora peisajele pitoreşti din nordul Pakistanului“, rememorează, pentru BBC, jurnalista Mishal Husain verile petrecuteîn Pakistan.Pe drumul pe care îl urmau călătorii spre trecătoarea Malakand, astăzi mii de civili fug din calea conflictelordin Vale.

„În vechiul Swat oamenii erau conservatori; purtam eşarfă în bazarul din Mingora, din respect pentru tradiţiile locale, dar nu pentru că eram obligată“, povesteşte Husain. Pe lângă frumuseţea naturală a văii, o altă mare atracţie turistică în Swat o reprezentau ruinele budiste,care acum sunt ameninţate de furia talibanilor îndreptată împotriva tuturor elementelor neislamice.

În districtul Swat puteai să faci drumeţii sau să călăreşti prin trecători de munte, să schiezi şi să te pierzi în zgomotoasele bazaruri pentru a cumpăra şaluri brodate cu măiestrie, bijuterii popularesau miere locală.

85% din economia districtului Swat era dependentă de acest tip de turism, relatează BBC. În prezent, hotelurile -odată pline cu turişti străini sau tineri pakistanezi aflaţi în luna de miere - se plâng de unnumăr redus de clienţi.

Teroarea talibană

De la lansarea insurgenţei în 2007, mii de oameni şi-au părăsit casele de frica talibanilor care au procedat la decapitări,răpiri şi violenţe împotriva tuturor celor care nu li se supuneau. Talibanii au interzis toate activităţile considerate neislamice în zonele pe care le controlează, inclusiv privitul la televizor, dansul şi bărbieritul. zoom

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite