Vâlcenii au mers în vizită la casa veche de 8.000 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeele şi-au ţinut porţile deschise şi au rezervat surprize vizitatorilor care le-au trecut pragul

Zeci de vâlceni au vizitat Muzeul Judeţean de Istorie, Muzeul de Artă Casa Simian şi Casa Memorială Anton Pann, sâmbătă noaptea, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor. Cele trei instituţii din Râmnic au fost deschise între orele 18.00 şi 4.00. La Muzeul de Istorie, vâlcenii au văzut expoziţia temporară de arheologie, care cuprinde peste 500 de piese din ceramică, unelte şi arme din Paleolitic până în Evul Mediu. „În trei ore au venit aproximativ 20 de persoane. Iniţiativa este bine primită de vizitatori”, a precizat arheologul Ion Tuţulescu.
În cadrul expoziţiei de arheologie a putut fi văzută o locuinţă din Neolitic, de acum 8.000 de ani, un mormânt tubular, de acum 3.000 de ani, un atelier de argintărie în care se prelucrau podoabele în perioada geto-dacică. A putut fi admirată şi o mască din bronz, descoperită la Ocniţa, care îl reprezintă pe Hercule.

O iniţiativă lăudabilă


„Nu mă aşteptam să intru fără taxă, pentru că în ziua de azi nu găseşti nimic fară bani. Este o idee foarte bună să se organizeze astfel de acţiuni. Din pacate, în judeţul Vâlcea acest domeniu este prea puţin pus în valoare. Avem foarte multe locuri interesante de vizitat, însă prea puţini le trec pragul. Am văzut tot felul de obiecte din perioada geto-dacică, o baie romană reconstruită de acum 2.000 de ani, fosile de mamut, unelte din perioada paleolitică o mască interesantă din bronz. Este o iniţiativă lăudabilă”, avea să declare un vizitator, Marin Predescu.
La Muzeul de Istorie, vâlcenii au putut admira şi expoziţia temporară de pictură şi sculptură Artă şi Design, realizată de studenţii Facultăţii de Pictură din cadrul Universităţii de Vest. La Muzeul de Artă au fost văzute admirate lucrări de pictură din secolul al XIX-lea. „Deocamdată nu au venit foarte mulţi vizitatori. Oamenii nu ştiu că e deschis muzeul, pentru că el se află în reabilitare”, a precizat Ioana Ene, şeful secţiei de artă.
Oamenii au fost uimiţi de interiorul Casei Simian şi de o expoziţie inedită de icoane foarte vechi, de tezaur, din secolele XVII-XVIII. După mai bine de patru ore de la deschidere, Casa Memorială Anton Pann fusese vizitată de peste 30 de persoane. „Lumea e foarte surprinsă că poate intra fără bani. Mă întreabă doamnă, chiar e liber?”, povesteşte cu entuziasm Elena Banu, gestionar custode.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite