Val de contestări ale magistraţilor faţă de şefa CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florica Bejinaru a fost acuzată de colaborare cu Securitatea
Florica Bejinaru a fost acuzată de colaborare cu Securitatea

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), SoJust şi patru organizaţii nonguvernamentale au criticat, ieri, desemnarea magistratului Florica Bejinaru în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Conducerea UNJR a arătat că „Florica Bejinaru a recunoscut ea însăşi colaborarea cu fostele structuri comuniste de represiune."  "Imaginea Justiţiei române este acum reprezentată de o persoană al cărei trecut este pus sub semnul colaboraţionismului cu Securitatea, ca organ de represiune al regimului comunist", a declarat preşedintele Uniunii, Dana Gârbovan.

Preşedintele SoJust, Cristi Dănileţ, a calificat ca lipsă de responsabilitate atitudinea Floricăi Bejinaru, care a decis să candideze chiar în ziua alegerilor, fără să aibă un proiect de management.

Alianţa pentru Statul de Drept - formată din organizaţiile nonguvernamentale Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul de Resurse Juridice şi Transparency International România - a avut o poziţie similară:

„Ar fi trebuit să se abţină în a-şi depune candidatura, chiar dacă deţine un verdict de necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică".

CSM a votat de cinci ori

Reprezentanţii CSM au explicat că desemnarea judecătoarei Bejinaru ca preşedinte al forului s-a făcut după cinci tururi de scrutin, ea fiind aleasă cu zece voturi "pentru". La primul scrutin, voturile au fost împărţite astfel: Florica Bejinaru - nouă voturi, Liviu Dăscălescu - şase voturi, iar Ana Lăbuş - patru voturi. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite