Vadim, acuzat de evaziune şi fals în declaraţii de către ANI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI) îl acuză pe eurodeputatul român Corneliu Vadim Tudor că nu a menţionat în declaraţiile de avere şi interese venituri obţinute din drepturi de autor, respectiv conturi de 12.000 de euro şi dividende de circa 150.000 de lei. Agenţia l-a reclamat la ANAF şi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

ANI îl acuză pe Vadim că nu a declarat şi nu a înregistrat în evidenţele Administraţiei Finanţelor Publice venituri obţinute în perioada 2006 - 2008.

Inspectorii de integritate s-au sesizat din oficiu în acest caz, după ce în presă a fost publicat un articol, care semnala posibila nerespectare de către preşedintele PRM a prevederilor legale privind completarea şi depunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese, se arată într-un comunicat al instituţiei.

În urma evaluărilor efectuate, inspectori de integritate au stabilit că preşedintele PRM este asociat unic, începând cu data de 10 ianuarie 2002, în cadrul SC Editura România Mare SRL, în cadrul căreia a deţinut, în perioada 10 ianuarie.2002 - 29 iulie 2003, şi funcţia de administrator. Începând cu data de 18 decembrie 2007, funcţia de administrator al societăţii este deţinută de soţia europarlamentarului, Doina Vadim Tudor.

De asemenea, începând cu data de 31 martie 2004, Corneliu Vadim Tudor este asociat, cu o cotă de participare de 95%, în cadrul SC Editura Speranţa SRL.

Nu a declarat drepturile de autor

Potrivit ANI, preşedintele PRM a menţionat în declaraţiile de avere, completate şi depuse în perioada 2006 - 2008, venituri obţinute din onorariu-drept de autor de la Editura România Mare, în valoare totală de 40.985 lei, venituri care nu se află înregistrate în evidenţele Administraţiei Finanţelor Publice.

Referitor la veniturile realizate în anul fiscal 2008, Corneliu Vadim Tudor nu a menţionat niciun fel de venit în declaraţiile de avere completate şi depuse în calitate de europarlamentar, la data de 07 iulie 2009, respectiv 19 octombrie 2009.

În plus, Corneliu Vadim Tudor nu a menţionat, în niciuna din declaraţiile de avere completate şi depuse în perioada 2006 - 2010, veniturile nete obţinute din drepturi de proprietate intelectuală de la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România - Asociaţia pentru Drepturi de Autor şi SC Clauet 99 SRL, în valoare totală de 36.298 lei.

Preşedintele PRM nu a menţionat, în declaraţiile de avere completate şi depuse în calitate de europarlamentar, la data de 07 iulie 2009, respectiv 19 octombrie 2009, veniturile obţinute din dividende de la SC Editura Speranţa SRL, societate în care deţine calitatea de asociat cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi în proporţie de 95 %, în sumă netă de 150.000 lei.

ANI mai arată că preşedintele PRM este titularul, conform evidenţelor ING Bank NV Amsterdam - Sucursala Bucureşti, a două conturi bancare deschise în euro şi unul în lei, cu o valoare totală, la data de 19 octombrie 2009, de 11.654 euro, care nu au fost menţionate în declaraţia de avere completată şi depusă, în calitate de europarlamentar.

Agenţia susţine că l-a invitat la sediul său pe Corneliu Vadim Tudor, pentru a-şi expune punctul de vedere, însă adresa ANI a fost returnată, purtând menţiunea "destinatarul refuză primirea şi refuză să facă menţiunea".

ANI consideră că există indicii referitoare la posibila săvârşire de către Corneliu Vadim Tudor a infracţiunii de fals în declaraţii, ca urmare a declarării necorespunzătoare a adevărului cu privire la activele financiare şi a veniturilor dobândite, conform extraselor bancare şi, respectiv, a documentelor justificative existente în evidenţele Administraţiei Finanţelor Publice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite