„Vaccinurile, singura barieră contra virusului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Vaccinurile, singura barieră contra virusului“
„Vaccinurile, singura barieră contra virusului“

Organizaţia Mondială a Sănătăţii atenţionează că vaccinul contra gripei noi nu e periculos, contrar părerilor care spun că ar produce mutaţii genetice. Mii de oameni din ţările unde a început vaccinarea contra virusului A(H1N1) refuză dozele. Şi în România au apărut organizaţii care îndeamnă oamenii să evite vaccinul.

Numărul cazurilor de gripă porcină din România a ajuns aseară la 879. Extinderea focarelor a făcut ca presiunea să crească pe echipa de virusologi de la Institutul Cantacuzino din Capitală, care muncesc la producţia vaccinului împotriva virusului A(H1N1).

Citiţi şi:



Autorităţile de la Bucureşti au dat asigurări că dozele produse de Institutul Cantacuzino respectă standardele internaţionale şi este similar, din punct de vedere al reacţiilor adverse, cu cel împotriva gripei sezoniere. Minusul vaccinului românesc ar fi faptul că nu acoperă şi categoria de risc reprezentată de copiii între şase luni şi şase ani. Campania naţională de vaccinare a populaţiei va începe însă la 26 noiembrie, iar dozele pentru copii vor fi cumpărate de la producătorul GlaxoSmithKline, la preţul de 4,5 euro bucata.

În acelaşi timp însă au început să circule pliante şi îndemnuri împotriva vaccinării. De câteva săptămâni, românii primesc pe adresele de e-mail mesaje care îi avertizează că vaccinul este unul periculos, care provoacă mutaţii genetice şi chiar cancer. „Nu este recomandată vaccinarea celor care suferă de boli ale plămânilor, inimii, rinichilor sau a celor cu sisteme imune slăbite, femeilor însărcinate şi copiilor sub cinci ani“, se susţine într-unul dintre aceste mesaje, distribuit de Fundaţia „Sfinţii Martiri Brâncoveni”.

Potrivit informaţiilor oferite prin acest pliant, vaccinul ar conţine „mercur sub formă de thimerosal (un conservant letal), de 50 de ori mai toxic decât mercurul însuşi. Intoxicaţia cu mercur duce la autism, sindrom de atenţie deficitară, scleroză multiplă, deficienţe de vorbire şi limbaj. Un alt adjuvant comun pentru vaccinuri este hidroxidul de aluminiu, care este implicat în boala Alzheimer şi cauzează alergii şi şoc anafilactic”.

„Informaţii răuvoitoare“

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) sunt de părere că astfel de mesaje sunt răuvoitoare. „Atragem atenţia că orice alt tip de informaţii referitoare la acest subiect sunt răuvoitoare şi vor trebui asumate de cei care le utilizează ca un atac la sănătatea populaţiei“, a declarat secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel. El a mai precizat că produsul realizat de Institutul Cantacuzino respectă toate standardele internaţionale de fabricaţie.

Protocoalele după care se efectuează studiile clinice sunt identice cu ale celorlalţi producători. Întrucât modul de producere a vaccinului pandemic este similar cu cel pentru gripa de sezon, reacţiile adverse care pot apărea sunt aceleaşi cu cele date de vaccinul sezonier, adică roşeaţă la locul înţepăturii, uşoare stări febrile şi alergii minore în cazul persoanelor sensibile, afirmă specialiştii.

Vaccinarea - recomandată, nu obligatorie

Potrivit lui Adrian Streinu-Cercel, vaccinarea împotriva virusului pandemic A(H1N1) este recomandată, dar nu obligatorie, la fel ca şi în cazul celorlalte campanii de imunizare. „Orice persoană poate lua decizia de a refuza vaccinarea, dar trebuie să fie conştientă că este singura modalitate de a se proteja pe sine şi pe cei din jur împotriva bolii”, a explicat secretarul de stat.

Virusologii români sunt de părere că fobia împotriva vaccinării a fost lansată fără nicio bază ştiinţifică. „Nu există niciun studiu ştiinţific care să demonstreze că acest vaccin este periculos“, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, decan în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „GR. T. Popa“ din Iaşi. Opinia este susţinută şi de reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). „Nu numai că vaccinurile constituie cea mai bună barieră în calea virusului gripei noi, dar, în plus, acestea sunt într-adevar sigure“, susţine dr. Keiji Fukuda, directorul general adjunct al OMS.

Vaccinul nu se va găsi în farmacii

image

Pliant găsit de mulţi bucureşteni în cutiile poştale



Comitetul naţional pentru gripă a luat decizia ca în România vaccinarea pandemică să fie realizată în cadru organizat, astfel că vaccinul împotriva virusului A(H1N1) nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis. Campania de vaccinare va începe la 26 noiembrie, iar elevii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani vor fi vaccinaţi începând cu 4 ianuarie. Cei care s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere se pot vaccina şi împotriva gripei pandemice, întrucât cele două produse acoperă tulpini diferite.

Controverse la nivel global

Declaraţiile lui Keiji Fukuda nu au convins pe toată lumea. În Franţa a izbucnit un scandal imens după ce presa a dezvăluit că autorităţile au achiziţionat stocuri masive de vaccinuri şi apoi au recomandat ca imunizarea să se facă cu două doze. De asemenea, majoritatea cluburilor de fotbal germane au respins cererile de vaccinare a jucătorilor, iar, în SUA, mai multe asociaţii ale medicilor şi asistentelor au dat în judecată Agenţia pentru medicamente şi produse alimentare. Motivul: achiziţionarea unor vaccinuri insuficient testate.

Bucureşti: 4.000 de măşti împărţite în Gara de Nord

- Oradea. Reporterii de la „Adevărul de Seară“ din Arad şi din Oradea au cumpărat foarte uşor vaccinul pentru gripă porcină de la farmaciile ungureşti, din oraşele de lângă graniţa cu România. Vaccinul poate fi achiziţionat cu doar 1.930 de forinţi, echivalentul a 30 de lei.

- CALAFAT. Angajaţii Poliţiei de Frontieră nu poartă măşti şi mănuşi de protecţie împotriva gripei porcine, întrucât, spun ei, nimeni nu le-a cerut acest lucru şi „stau în  cutii”. Comisarul-şef Constantin Popescu, director adjunct al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Dolj, sectorul Calafat, a declarat că utilizarea măştilor de către fucţionarii vamali este una absolut obligatorie.

- BUCUREŞTI. Măsurile de protecţie împotriva noului virus gripal au fost luate şi de instituţiile publice. Funcţionarii de la Primăria Sectorului 4 al Capitalei lucrează încă de la începutul săptămânii cu măşti chirurgicale, iar vânzătorii din Piaţa Progresul şi gardienii de la metrou au apelat şi ei la această formă de prevenţie. De asemenea, la Gara de Nord, aproape 4.000 de măşti de protecţie au fost împărţite, ieri-dimineaţă, de către reprezentanţii farmaciilor Sensiblu, călătorilor care urmau să plece spre Braşov şi Iaşi. 

- REPUBLICA MOLDOVA. Virusul A(H1N1) a cauzat cel de-al treilea deces, de la izbucnirea pandemiei, un bărbat în vârstă de 46 de ani.

Alte 61 de cazuri de gripă porcină au fost confirmate, într-o singură zi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite