Vaccinul anti-TBC românesc aşteaptă un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Cantacuzino va putea produce vaccin anti-tuberculoză (BCG) abia din septembrie 2011.

„În acest moment trebuie să cumpărăm o instalaţie pentru linia de producţie BCG. Avem bani pentru achiziţionarea ei, însă nu o putem instala în această perioadă deoarece trebuie să aşteptăm închiderea liniei de producţie la vaccinul gripal sezonier. Instalaţia pentru BCG va fi montată lângă linia de vaccin gripal sezonier, de aceea suntem nevoiţi să aşteptăm întâi închiderea acestei linii. În aceste condiţii, estimăm să reluăm producţia de vaccin anti-tuberculoză undeva prin septembrie 2011", a declarat dr Gabriel Ionescu, managerul institutului.

În tot acest timp, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat, cu ajutorul UNICEF, un milion de doze de vaccin BCG, în valoare de 81.732 de dolari. Lotul de vaccin va ajunge în ţară săptămâna viitoare, astfel că în luna iulie va putea fi asigurată imunizarea nou-născuţilor şi a bebeluşilor născuţi în intervalul februarie-iunie. Importul de vaccin BCG are loc după ce Institutul Cantacuzino a rămas, în noiembrie 2009, fără autorizaţia de fabricaţie pentru toate injectabilele în urma expirării standardului de bune practici de fabricaţie.

Sistarea producţiei de vaccin BCG a avut un impact negativ asupra institutului. „Această vară va fi una foarte dificilă pentru noi. Conturile sunt goale şi pentru că nu producem decât vaccin gripal sezonier, nu avem câştiguri foarte mari. Am avea nevoie de două milioane de euro pentru a trece cu bine de această perioadă. Însă aceşti bani ne lipsesc", spune directorul dr Gabriel Ionescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite