Vaccinul anticancer, primit cu teamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a început de patru zile, dar puţini părinţi sunt de acord cu imunizarea. Dozele de vaccinuri au fost distribuite în şcoli, iar în paralel, diferite ONG-uri au împărţit o serie de pliante împotriva imunizării.

La Gorj, dozele pentru vaccinarea celor 1.900 de eleve din clasa a IV-a au sosit de la sfârşitul săptămânii trecute. Campania de vaccinare este aprig combătută de Asociaţia neguvernamentală „Pro Vita“, care, prin intermediul mai multor pliante distribuite în municipiul Târgu Jiu, avertizează faţă de efectele secundare ale acestui vaccin.

Scepticism

Majoritatea părinţilor elevelor de clasa a IV-a refuză vaccinarea. „Aceştia cred că ar exista ceva efecte secundare ale acestui vaccin. Probabil vor mai trece 4-5 ani până când părinţii vor vedea că totul este în regulă“, a declarat Vasile Antonie, director adjunct al Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu”.

Nici prahovenii nu acceptă vaccinarea, astfel că nicio fetiţă nu a fost imunizată până acum. La nivelul judeţului au fost alocate 4.356 de doze, iar vaccinarea ar trebui finalizată până la începerea vacanţei de iarnă.

La Constanţa s-a primit confirmarea pentru imunizarea a 1.253 de fetiţe din totalul celor 3.712 care ar fi trebuit să fie vaccinate. Asociaţia „Pro Vita“ împarte în şcoli, prin intermediul profesorilor de religie, pliante în care prezintă efectele secundare ale vaccinului.  Au mai contribuit Cătălina Ionescu, Ioana Popa

Medicii de familie, de acord cu campania

Medicii de familie din Capitală sunt îngrijoraţi de faptul că părinţii refuză, în masă, vaccinarea fetiţelor împotriva HPV, virusul care dă cancerul de col uterin. Potrivit preşedintelui asociaţiei, dr. Rodica Tănăsescu, teama de vaccin a apărut din cauza lipsei de informaţii.

Acesta este şi motivul pentru care Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar a solicitat, ieri, Ministerului Sănătăţii, amânarea vaccinării fetiţelor de clasa a IV-a. Campania naţională de vaccinare gratuită împotriva HPV a început pe 24 noiembrie şi va include 110.000 de eleve. (Mirela Dădăcuş)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite