Vaccinarea anti-HPV a elevelor de clasa a IV-a, amânată un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat ieri că va stopa campania de vaccinare anti-HPV a elevelor de clasa a IV-a începută în noiembrie 2008. Timp de un an, ministerul va desfăşura o

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat ieri că va stopa campania de vaccinare anti-HPV a elevelor de clasa a IV-a începută în noiembrie 2008. Timp de un an, ministerul va desfăşura o acţiune de informare a părinţilor şi medicilor referitoare la beneficiile acestui tip de imunizare. Dacă la finalul acestei acţiuni ecourile vor fi pozitive, atunci vaccinarea va fi reluată.

Deşi consideră imunizarea împotriva cancerului de col uterin (HPV) un lucru bun, Bazac spune că execuţia acestui program a fost proastă.

Potrivit auditului realizat după instalarea noii echipe a Ministerului Sănătăţii, în cadrul campaniei au fost vaccinate 2,57% dintre eleve, adică 2.615. 

Programul de imunizare a costat 23 de milioane de euro şi a inclus achiziţionarea a 110.000 doze de vaccin.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că a cerut constituirea unei comisii de specialişti pentru renegocierea contractului cu cele două firme producătoare de vaccin Merck Sharp&Dohme şi GlascoSmithKline. Oficialul a adăugat că instituţia pe care o conduce va derula un program naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

România ocupă locul întâi în Europa în ceea ce priveşte numărul cazurilor de cancer de col uterin. În fiecare an, aproape 3.500 de femei sunt diagnosticate cu această afecţiune, dintre care 2.200 mor din cauza acestei boli. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite