Vaccin unguresc pentru români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin unguresc pentru români
Vaccin unguresc pentru români

Locuitorii din vestul ţării trec graniţa la vecinii unguri de unde îşi cumpără vaccinul antigripal cu 35 de lei. În Ungaria, vaccinul e de o lună în farmacii. În România, Ministerul Sănătăţii a anunţat, ieri, că are de unde să ia jumătate de milion de doze pentru copii.

UPDATE, ASTĂZI, ORA 7.55:
Timişoara: Focarul local de gripa porcină a fost anihilat cu Tamiflu

Mai citeşte şi:


Autorităţile de la Bucureşti au dat asigurări că vaccinul produs de Institutul Cantacuzino respectă standardele internaţionale şi este similar, din punct de vedere al reacţiilor adverse, cu cel împotriva gripei sezoniere. Minusul vaccinului românesc ar fi faptul că nu acoperă şi categoria de risc reprezentată de copiii între şase luni şi şase ani.

Campania naţională de vaccinare a populaţiei este programată să înceapă la 26 noiembrie cu elevii, studenţii şi personalul medical. Dozele pentru copii vor fi cumpărate de la producătorul GlaxoSmithKline, la preţul de 4,5 euro bucata.

Numărul cazurilor de gripă nouă confirmate în România a ajuns, ieri, la 818. Până când va începe campania de vaccinare, românii din vestul ţării au găsit o soluţie să se apere de virusul A(H1N1), în farmaciile ungureşti. Într-o banală farmacie din comuna maghiară Berettyóújfalu, situată la 40 kilometri de Oradea, vaccinul se vinde cu 1.930 forinţi, adică 35,65 lei.

„Numai în cursul zilei de joi, trei cetăţeni români s-au interesat de noul vaccin. Putem să îl comercializăm doar în baza unei reţete semnată de medicul de familie“, a declarat ieri, pentru „Adevărul de Seară“, farmacista Frozsi Bernadett.

Un vaccin antigripal costă 35,65 lei

Preţul maxim la care poate fi achiziţionat vaccinul, numit Fluval, din farmaciile din Ungaria este de 1930 forinţi, adică 35,65 lei. „Persoanele care s-au interesat de vaccinul Fluval ne-au povestit că în România nu există ser împotriva gripei de tip A(H1N1).

De la sfârşitul lui octombrie, de când a intrat vaccinul în farmacii, au venit săptămânal români pe aici să întrebe de vaccin. Aici nu s-a creat panică“, a mai spus farmacista. Primele doze de vaccin împotriva A(H1N1) au ajuns în farmaciile ungureşti la finalul lunii octombrie. Acestea sunt produse de compania Omninvest din Ungaria care asigură 500.000 doze pe săptămână.

Au refuzat să exporte în Ucraina

Potrivit unor publicaţii maghiare, reprezentanţii companiei de cercetare au declarat că nu vor exporta vaccinul în niciun stat din Uniunea Europeană. Ucraina a adresat o cerere pentru achiziţionarea vaccinului, pe care autorităţile maghiare au respins-o. 

Medicii de familie din România le recomandă bănăţenilor să aştepte producerea vaccinului românesc. Dacă totuşi cineva se încumetă să vină cu o doză de Fluval la medicul de familie, acesta i-l administrează doar dacă pacientul semnează o declaraţie pe propria răspundere.

„Dacă pacientul este de acord să dea o declaraţie scrisă, că vaccinarea se face pe propria răspundere, medicul poate vaccina“, a declarat Erika Takacs, medic de familie în Oradea. Doctorii români mai spun că vaccinul trebuie administrat la cel mult 48 de ore de la momentul în care a fost scos din farmacie, unde este ţinut la o anumită temperatură, şi trebuie adus în ţară într-o ladă frigorifică.

Epidemie în Bulgaria

La vecinii noştri din sud s-a decretat stare de epidemie de gripă la nivel naţional. Circa 210 persoane din 10.000 sunt atinse de virus, ceea ce înseamnă o rată superioară pragului de la care se declară stare de epidemie naţională (200 din 10.000).

Interzis la pupat

Medicii ne recomandă să evităm contactele cu persoanele bolnave. Când tuşim sau strănutăm, să ne acoperim gura şi nasul cu o batistă şi dacă nu avem una la îndemână să strănutăm în mânecă. Să ne spălăm cât mai des mâinile şi faţa. Să evităm să ne sărutăm, să ne îmbrăţişăm şi să folosim în locuri aglomerate o mască de protecţie.

image
image

Ministerul Sănătăţii va asigura vaccinarea pentru aproximativ 40% din populaţia României. Primii vaccinaţi vor fi elevii, studenţii şi cadrele medicale.

image


Adrian Streinu-Cercel
secretar de stat, Ministerul Sănătăţii

„Am fost infectată cu A(H1N1), acum sunt bine“

image

Oana, din Tarragona, Spania, a învins boala



Oana Marcovici (22 de ani), rezident la Tarragona, Spania, s-a confruntat cu temuta gripă A(H1N1). „La începutul lui septembrie am început să mă simt rău. Tuşeam puternic, mă durea în gât, aveam dureri musculare şi eram obosită“, povesteşte Oana.

La urgenţe, medicii i-au spus că are gripa porcină; i-au dat măşti şi i-au cerut să evite contactul cu alte persoane. „Mi-au prescris ibruprofen şi multă odihnă. După o zi, mă simţeam mai slăbită şi am fost din nou la urgenţe. M-au izolat într-o sală de aşteptare şi mi-au dat un alt tratament“, spune Oana.

I s-a recomandat să stea în casă trei zile. „Prietenii nu s-au speriat de diagnostic, unii chiar au venit să mă vadă. Cred că erau mai mult curioşi. Cei care s-au speriat au fost prietenii şi familia din Romania“, spune tânăra.

Diana Rusu (30 de ani), din Valencia, este însărcinată în luna a cincea. Deşi ştie că face parte dintre cei cărora li se recomandă vaccinarea, încă ezită: „Dacă am grijă de mine, nu voi contracta boala. Vaccinul mi se pare periculos, nu se cunosc reacţiile adverse“. Marian Chivu (28 de ani), originar din Fieni, spune că situaţia din Spania este mult mai critică decât cea din România: „Aici văd zilnic la televizor că a mai murit cineva de gripă porcină. În fiecare zi se îmbolnăvesc persoane sau se închid şcoli. Şi nu mai este atâta isterie ca în România“.

Italia: românii nu sunt îngrijoraţi

Cu toate că în Italia sunt înregistrate 250.000 de cazuri de gripă porcină, iar virusul a provocat moartea a 29 de persoane, românii nu sunt îngrijoraţi de pandemie. Unii dintre ei nu ştiu nimic despre această gripă, iar alţii, chiar dacă ştiu câte ceva, nu sunt deloc îngrijoraţi pentru ei şi pentru copiii lor.

Unii dintre români nu ştiu care sunt simptomele bolii, iar mulţi dintre ei sunt convinşi că vaccinul antigripal normal este valabil şi pentru această gripă. Cătălin, 44 de ani, din Torino, de profesie măcelar, afirmă: „Italienii sunt cei care întreabă dacă nu cumva carnea este infestată cu gripă porcină. Românii sunt mai deştepţi în privinţa asta. Carnea este verificată amănunţit de veterinari, deci nu ar exista niciun pericol în acest sens“.

Tot la Torino, Maria Timofte (38 de ani), din Iaşi, a fost sfătuită de pediatrul copilului său să nu-i facă acestuia niciun vaccin până la vârsta de un an şi să-l ţină departe de locurile aglomerate. (Mihaela Florea, Castellon, Elena Halcu, Torino)

102 morţi în Spania şi Italia

Numai în octombrie, 297.000 de persoane din Spania au contractat virusul A(H1N1). În ultima săptămână a lunii, 127.000 de persoane s-au îmbolnăvit de gripa A(H1N1), cu 46.000 mai multe decât în săptămâna anterioară. Numărul total al deceselor a ajuns la 73. Vaccinarea va începe în curând în Spania, la data de 16 noiembrie.

Vaccinarea împotriva gripei de tip A(H1N1) a început, în Italia, în data de 14 octombrie, la Milano, iar până în prezent au fost vaccinate 41.000 de persoane. Necesarul total pentru Italia este de 48 de milioane de doze. Până în prezent, au fost livrate 1.392.725 de doze. De la apariţia maladiei în Italia, 29 de persoane au decedat şi 250.000 s-au îmbolnăvit de gripă porcină.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite