Vaccin din străinătate pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin din străinătate pentru copii
Vaccin din străinătate pentru copii

România va cumpăra 500.000 de fiole de vaccin anti-A(H1N1) pentru copiii între 6 luni şi 15 ani. Campania de vaccinare a celor mici va începe simultan cu cea a adulţilor, adică la 26 noiembrie. Institutul Cantacuzino pregătise doze doar pentru persoanele peste 15 ani.

Premierul Emil Boc a anunţat, ieri-seară, că Executivul a decis dublarea numărului de doze de vaccin care vor fi produse la Institutul Cantacuzino de la cinci la 10 milioane de doze pentru populaţia peste 15 ani.

Boc a adăugat că jumătate de milion de doze vor fi cumpărate de România din străinătate pentru vaccinarea copiilor între 6 luni şi 15 ani. Astfel, campania de imunizare a celor mici se va desfăşura simultan cu cea a adulţilor, adică la 26 noiembrie. Testele pe vaccinul românesc au vizat doar populaţia adultă, şi nu copiii sub 15 ani.

Citiţi şi:


Premierul interimar a declarat, după şedinţa de Guvern, că l-a rugat pe prof. dr Adrian Streinu-Cercel să renunţe la demisia din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii de acum două zile.

Vaccinul cant-grip

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului susţin că vaccinul împotriva gripei A(H1N1) va fi gata cel mai târziu la 26 noiembrie şi se va numi Cant-grip, potrivit documentelor trimise până acum de Institutul Cantacuzino.

„Noi depindem de datele pe care ni le trimit cei de la Cantacuzino. Autorizatea nu constă numai în analiza produsului finit, adică a vaccinului, ci are mai multe etape“, a declarat, pentru „Adevărul“, Robert Anuceanu, directorul adjunct al Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Într-o primă etapă are loc analiza componentei de calitate, adică se verifică  procedeul de fabricaţie şi are loc controlul produsului atât  pe etapele intermediare, cât şi pe produsul final.

„Astfel, noi ne asigurăm că produsul este de calitate. Cea de-a doua etapă este componenta nonclinică, care este iarăşi foarte importantă, pentru că se evaluează efectele pe animal, dar şi siguranţa şi tolerabilitatea la produs. Acum vedem dacă vaccinul produce anticorpi şi creează rezistenţă în organism“, mai spune Anuceanu. Cea de-a treia etapă constă în evaluarea efectului asupra omului. Institutul Cantacuzino a trimis primele dosare pentru evaluarea vaccinului antigripă porcină la începutul lunii septembrie.

Testările pentru copii vor începe peste o lună

Vaccinul de la Cantacuzino nu va fi folosit într-o primă fază pentru imunizarea copiilor deoarece până acum nu s-au terminat studiile pentru adulţi.

„Potrivit procedurilor internaţionale, numai după ce autorizăm vaccinul pentru adulţi, Institutul Cantacuzino va începe testările pentru copii. Estimăm că, în cel mult o lună de zile după autorizarea vaccinului destinat adulţilor, vor fi gata şi dozele pentru copii“, a mai spus Anuceanu.

El a adăugat că vaccinul are aceleaşi efecte la adolescenţi ca şi la adulţi, motiv pentru care instituţiile care vor hotărî vaccinarea vor putea include şi elevii de liceu. „Din informaţiile pe care le deţin, testele pe copii nu au fost încă finalizate. Însă vorbim despre copii sub 15 ani, şi nu despre elevii de liceu. Aceştia vor putea fi vaccinaţi încă din prima tranşă“, a declarat dr Adriana Pistol, directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile.

Traseul vaccinului

Dozele de vaccin fabricate până acum la Institutul Cantacuzino vor fi destinate imunizării medicilor, elevilor de liceu şi a studenţilor din două mari focare de la Bucureşti şi de la Iaşi.

Câte 50.000 de vaccinuri vor fi repartizate centrelor universitare din Craiova, Cluj, Timişoara, Târgu-Mureş, Constanţa şi Braşov. O parte din aceste doze vor fi utilizate pentru imunizarea poliţiştilor de frontieră de la graniţa cu Ucraina, precum şi a locuitorilor din satele din zonă. 

Traseul vaccinului Cant-grip are ca punct de plecare Institutul Cantacuzino. De aici va fi distribuit direcţiilor de sănătate publică. Urmează transferul lui către medicii de familie şi cei şcolari.

De exemplu, în Bucureşti, cei 1.200 de medici de familie trebuie să vaccineze aproximativ 200.000 de persoane: 100.000 de studenţi, 80.000 de elevi de liceu şi şcoli profesionale, 12.000 de medici şi 16.500 de asistente medicale.

Potrivit declaraţiilor medicilor de familie, într-o zi, în cele cinci ore de muncă la cabinet pot fi vaccinate maximum 30 de persoane. Aceasta înseamnă că în decurs de o săptămână ar putea fi imunizate toate persoanele din categoriile prioritare.

Noi cazuri de gripă confirmate

  • Graţiela Iordache, angajată la Ministerul de Finanţe, a fost depistată cu gripă porcină. Toţi colegii ei au fost trimişi acasă, iar birourile şi toaletele au fost dezinfectate. Iordache a făcut parte din delegaţia care s-a întâlnit zilele trecute cu reprezentanţii FMI.
  • Liceul Pedagogic din Iaşi a fost închis după ce trei cazuri de gripă A(H1N1) au fost confirmate în unitatea şcolară. În ultimele două zile s-au semnalat 10 noi cazuri de îmbolnăviri în rândul elevilor.
  • Mai mulţi inspectori şcolari generali sunt izolaţi după ce au intrat în contact, la Sinaia, cu un grup de turişti care aveau gripă porcină.
  • Craiova: Un  doctor de 30 de ani de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Craiova, un student de 21 de ani de la Facultatea de Medicină şi o farmacistă de 32 de ani sunt infectaţi cu virusul A/H1N1.
  • Galaţi: Au fost confirmate trei noi cazuri de gripă porcină: un copil în vârstă de doi ani, un adolescent de 15 ani şi o femeie de 34 de ani, ultimii doi făcând parte din „lotul Sinaia“.


A murit de porcină după ce a devenit mamă

image

Susan Ford  Foto: facebook.com



Susan Ford, o britanică de 31 de ani din Leigh (un oraş din comitatul Greater Manchester), a murit din cauza gripei porcine, la doar 18 zile după ce dăduse naştere primului ei copil, scrie cotidianul britanic „The Daily Mail“.

Susan era însărcinată în 35 de săptămâni când a fost internată în spital din cauză că prezenta simptomele clare ale contaminării cu virusul gripei noi. A doua zi, medicii au decis să-i facă cezariană, deoarece starea ei s-a înrăutăţit rapid, iar copilul încă nenăscut risca să ia virusul.

Poppy, fetiţa lui Susan, a avut la naştere o greutate de 2 kilograme şi 490 de grame, este perfect sănătoasă, dar tânăra mamă a decedat la sfârşitul săptămânii trecute, la 18 zile de la cezariana reuşită.

Familia cere explicaţii

În urmă cu două zile, familia îndoliată a cerut explicaţii conducerii spitalului Salford Royal în care a fost internată Susan, reproşându-le medicilor că nu au conectat-o la un aparat special pentru oxigenarea sângelui.

Folosit de regulă în chirurgia cardiacă, un asemenea aparat preia temporar funcţiile plămânilor, oxigenând sângele, şi le permite pacienţilor cu severe complicaţii cauzate de gripa porcină să-şi refacă plămânii, după cum au descoperit medicii britanici.

Totuşi, responsabilii din sistemul sanitar din Regat susţin că utilizarea acestor aparate (14 la număr pentru toate spitalele din ţară) este benefică pentru un număr redus de pacienţi. Starea de sănătate a lui Susan a fost considerată prea precară pentru a fi conectată la acest aparat. Deşi a fost tratată cu Tamiflu, femeia a făcut o pneumonie severă care i-a fost fatală.

Atenţie la asigurările de călătorie!

Majoritatea societăţilor de asigurări acoperă riscul de îmbolnăvire de gripă porcină în cazul în care închei o poliţă de călătorie în străinătate. Mai exact, în limita sumei asigurate, poliţa poate să acopere cheltuielile de consultaţie, diagnosticare, tratament şi medicaţie.

Totuşi, există şi excepţii. De exemplu, agenţii RAI Asigurări ne-au spus că societatea nu mai acoperă riscul îmbolnăvirii de gripă porcină dacă, anterior intrării în ţara în care clientul călătoreşte, a fost declarată pandemie. Aşadar, înainte de a încheia o poliţă de călătorie, întreabă asigurătorul dacă acoperă cheltuielile cu serviciile medicale în cazul infestării cu virusul A(H1N1)!

În Olanda, tinerii sunt trataţi cu paracetamol

În Olanda, cazurile suspecte de gripă porcină sunt consultate de medicul curant şi nu la urgenţe, pentru a minimiza riscul de îmbolnăvire a pacienţilor internaţi.

Mai mult, doctorul prescrie bolnavilor doar paracetamol şi repaus la pat „până te simţi bine“, fără a impune un anumit număr de zile de carantină, povesteşte o studentă româncă la Maastricht (Olanda), care a fost infestată cu virusul A(H1N1). „Gripa porcină este văzută aici ca o gripă obişnuită. În afară de faptul că trebuie să stai izolat să nu împrăştii virusul, nicio deosebire“, mărturiseşte tânăra.

image

Mai mult, ea spune că, în Olanda, tocmai pentru că gripa porcină este tratată ca o gripă obişnuită, diagnosticul se pune direct, fără a se efectua vreun test în acest sens. „Aici, nimeni nu se agită atât ca în România. Lumea stă acasă şi se tratează“, a adăugat ea.

Focus : Ucraina: statui cu măşti

O femeie cu mască chirurgicală trece pe lângă un monument din oraşul Lviv, din vestul Ucrainei, care o reprezintă pe zeiţa vânătorii, Diana, însoţită de câinii săi. Toate personajele sculpturii, inclusiv câinii, poartă măşti de protecţie împotriva virusului gripei noi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite