Vaccin antigripă porcină pentru un român din trei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statul va achiziţiona vaccinul antigripal necesar pentru vaccinarea a minimum 35% din populaţie.Primul lot de vaccinuri împotriva gripei porcine a fost produs de către grupul farmaceutic Novartis. Compania preconizează că produsul va fi gata până la toamnă.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat că planul naţional prevede asigurarea fondurilor necesare pentru producţia vaccinului gripal sezonier de către producătorul naţional Institutul Cantacuzino. Dar şi a fondurilor necesare pentru achiziţionarea unei cantităţi suplimentare de vaccin gripal de la producătorii internaţionali.

Bazac a mai anunţat că în toamnă vor fi făcute două vaccinuri, primul împotriva gripei sezoniere, iar al doilea împotriva A (H1N1), precizând că pentru noul virus antigripal ar putea fi necesare două doze. „Vaccinul pentru noul tip de gripă va avea tot trei tulpini şi s-ar putea să fie nevoie de administrarea a două doze la interval de o lună una după alta“, a declarat Bazac.

Tinerii sunt cei mai expuşi

Specialiştii sunt de părere că tinerii sunt cei mai predispuşi îmbolnăvirii cu noul virus. „Cei mai expuşi sunt cei cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, al căror sistem imun puternic reacţionează virulent la virus, dar şi pentru că socializează cel mai des“, este de părere dr. Streinu-Cercel, director Institutul „Matei Balş“.

Un alt motiv de îngrijorare este faptul că virusul gripei porcine şi-a schimbat sezonalitatea şi se transmite la cald. „Teoretic, virusul ar trebui să se transmită iarna, dar structura lui s-a modificat şi a devenit rezistent la căldură.

De aceea venirea anotimpului cald ne îngrijorează“, a afirmat dr. Streinu-Cercel, director Institutul „Matei Balş“. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii recomandă celor care vor să-şi petreacă vacanţa în străinătate să ocolească ţările afectate de noul virus şi să respecte recomandările medicilor.

În România, 16 cazuri de gripă

Institutul Cantacuzino a confirmat alte două îmbolnăviri cu virusul gripal A (H1N1), în cazul părinţilor bărbatului de 37 de ani care a venit la 10 iunie din Canada. Numărul total al cazurilor înregistrate în România ajungând la 16.

Grupul farmaceutic elveţian Novartis a anunţat că a produs primul lot de vaccinuri împotriva gripei porcine, care urmează să fie testat clinic. Compania preconizează că produsul va fi gata la toamnă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, până în prezent, noul virus a contaminat 28.774 de persoane în 74 de ţări şi a provocat deja 144 de morţi.

Măsuri de protecţie

Dacă prezentaţi următoarele simptome: tuse seacă, secreţii nazale apoase şi febră peste 38 de grade Celsius, prezentaţi-vă de urgenţă la spital, la secţia de boli infecţioase. Evitaţi contactele cu persoanele bolnave. Când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă. După utilizare, aruncaţi batista la gunoi. Spălaţi-vă mâinile des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi.

image
image

Românii care s-au hotărât să plece în străinătate în vacanţa din această vară trebuie să respecte măsurile de protecţie recomandate de medic.

image


Streinu-Cercel
director Institutul „Matei Balş“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite