Vacanţele liderilor provoacă polemici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vacanţele liderilor provoacă polemici
Vacanţele liderilor provoacă polemici

În pofida crizei şi a austerităţii propovăduite „supuşilor“, mai marii lumii îşi petrec concediile în paradisuri turistice, fără să se gândească prea mult la banul public. Luxul ce caracterizează perioadele de relaxare ale şefilor de stat şi de guvern dă naştere unor controverse în rândul cetăţenilor „obişnuiţi“.

Mai citeşte şi:

Scandal în Germania: Maşina de serviciu a unui ministru, furată în Spania


Dacă Abraham Lincoln obişnuia să-şi petreacă vacanţele într-o reşedinţă modestă din apropiere de Washington, numită Casa Soldatului, nu acelaşi lucru se poate spune despre actualul lider de la Casa Albă, Barack Obama.

La mijlocul lunii august, acesta va pleca în concediu la Martha’s Vineyard, o mică insulă aflată în apropiere de New England (regiune din nord-estul SUA), destinaţie de lux preferată de americanii bogaţi.

Acolo, familia Obama va petrece cel puţin o săptămână la proprietatea unor miliardari (republicani!), „Blue Heron Farm“, dotată cu piscină, terenuri de golf şi de baschet, plajă privată, totul contra sumei de 50.000 de dolari, la care se adaugă costurile pentru agenţii de securitate.

Luxoasa reşedinţă în stil victorian are cinci dormitoare, băi cu jacuzzi şi oferă o panoramă de vis a Oceanului Atlantic. Reacţia contribuabililor nu s-a lăsat aşteptată. Aceştia se întreabă de ce Barack Obama nu a ales o destinaţie „mai discretă“, în conformitate cu acest an de criză, când şomajul în SUA se apropie de 10%, iar mulţi americani au rămas chiar şi fără locuinţe.

image

Soţii Clinton, pe insula Martha’s Vineyard  Foto: Reuters



În consecinţă, locatarul numărul unu de la Casa Albă s-a văzut nevoit să precizeze că suma în cauză va fi achitată (aproape) integral din propriul buzunar.

În 1996, şi familia Clinton a fost criticată pentru vacanţa petrecută pe aceeaşi insulă Martha’s Vineyard. Anul următor, fosta Primă Doamnă a SUA a cerut unui institut de sondare a opiniei publice să-i alcătuiască o listă cu destinaţiile de vacanţă „acceptate“ de americani.

În vara aceasta, la polul opus pare să se afle familia regală din Spania, care a decis să-şi scurteze cu două săptămâni perioada petrecută de obicei la reşedinţa din Palma de Mallorca. 

 Sarkozy şi Blair, la bani mărunţi

Preşedintele Franţei şi fostul premier britanic au produs adevărate furtuni mediatice din cauza vacanţelor luxoase despre costurile cărora au fost nevoiţi să dea explicaţii. În decembrie 2006, Blair a fost fotografiat la Miami la cârma unui catamaran închiriat cu 2.000 de euro pe zi, „Good Vibrations“.

Cât îl priveşte pe liderul de la Elysee, acesta a înfruntat acuzaţiile opoziţiei după vacanţele din 2008 în Malta şi din primăvara acestui an în Mexic.

Deşi a declarat că acest din urmă voiaj „nu i-a costat pe contribuabilii francezi nici măcar un eurocent“, presa din Hexagon s-a întrebat cine a plătit sejurul petrecut într-un hotel de lux unde o cameră costă 3.900 de euro pe noapte.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite