Vacanţe active în tabere private

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai ieftine activităţi pentru copii sunt cele din oraşe, organizate la afterschool. Cele mai scumpe includ cursuri avansate pentru iubitorii de natură şi le oferă părinţilor ocazia de a-i urmări pe internet. Escaladă, speologie, teatru, pictură sau muzică sunt câteva dintre activităţile pe care organizatorii de tabere le propun copiilor în această vară.

Cei care vor să îşi trimită copiii într-o tabără care oferă mai mult decât clasicele excursii în natură, au de ales din oferta firmelor private care organizează tabere şcolare.

În Cluj, Adventure Camps are oferte pentru copii de la trei ani în sus. Printre activităţile incluse în program se numără tircul cu arcul, escalada, speologia, tiroliana sau orientarea cu busola. Copiii pot să viziteze peşteri amenajate şi neamenajate din zona Şuncuiuş, judeţul Bihor, sau Straja, judeţul Hunedoara, acolo unde se află taberele private. „Le oferim inclusiv o noapte de dormit în natură, în cort, într-o poiană", a spus Călin Vodă, organizator.

În tabere pot participa copii pe trei categorii de vârstă: între 3 şi 7 ani, 8 - 13 ani şi respectiv 14 -17 ani. În oferte se află şi activităţi artistice, precum desenul şi pictura pe hârtie, pietre şi pe lemn, modelaj în plastelină, olărit, dansuri de societate, muzică şi actorie. „Copiii sunt tot timpul ţinuţi în priză cu jocuri atractive care pot dura şi şapte zile, cât ţine tabăra", a afirmat Vodă.

Citeşte şi: Tabără ornitologică în Delta Dunării

Preţul pentru tabăra de o săptămână este de 1.100 de lei, în care nu este inclus transportul. „În această sumă, pe lângă cele trei mese principale şi cele două gustări sunt incluse sucurile, dulciurile, fructele şi intrarea în peşteri", a explicat organizatorul.

Ateliere de arte la Durău

Părinţii care caută să le ofere copiilor o vacanţă plină de activităţi pot apela la serviciile complexului turistic ArtEd din Durău, judeţul Neamţ. Administratorii pun la dispoziţie, din acest an, un spaţiu de cazare, cu 80 de locuri, în perioada 13 iunie - 4 septembrie. „Tot sistemul funcţionează pe grupuri de minim 10 copii de vârstă şcolară care trebuie să fie însoţiţi de câte un cadru didactic", a spus Ciprian Cobzariu, patronul complexului.

Într-un sejur de 7 zile, copiii pot îmbina activităţile recreative cu cele educative. „După ce iau micul dejun, copiii merg în spaţiul amenajat special pentru a participa la cursuri. Între orele 9.30 şi 13.30 ei fac practică, pe ateliere, în cinci din cele şapte domenii în care avem instructori pregătiţi: arte plastice, teatru, dans, muzică, artă fotografică, sport şi cunoaşterea naturii", a mai spus Cobzariu.

Tabăra costă 650 de lei, iar părinţii sunt mulţumiţi de preţ, activităţi şi condiţii. „O astfel de tabără e mult mai utilă pentru un copil decât o vacanţă cu părinţii. Poate socializa cu cei de vârsta lui, învaţă să se descurce singur şi are şi şansa de a învăţa ceva folositor, pe lângă recreere", a declarat Mariana Dorneanu, din Piatra Neamţ, mama a doi băieţi de 6 şi 10 ani.

Părinţii îşi văd copiii pe internet

Părinţii au posibilitatea de a vedea cum au petrecut micuţii la Durău. „Tot ceea ce se face în tabără se filmează şi se încarcă pe site, iar seara părinţii pot vedea ce fac copiii. În plus, la final, copiii primesc un CD cu poze şi un DVD cu filmul realizat în sejurul petrecut în tabără", a precizat patronul taberei. Taberele ArtEd se organizează şi în alte două regiuni din ţară, în staţiunea Sinaia şi în Călimăneşti-Căciulata. Tarifele variază între 560 şi 610 lei pentru o vacanţă de o săptămână.

Învaţă să fie prieteni

În tabăra Arsenal Park, de lângă Orăştie, Hundoara, micuţii învaţă ce înseamnă camaraderia şi bunul-simţ. Timp de cinci zile, copiii au parte de jocuri cu specific militar şi de distracţie.

„Cei mici mai învaţă cum să supravieţuiască în pădure, în natură, cum să aprindă focul fără chibrituri, cum să se orienteze după poziţionarea stelelor", a explicat Simona Hupov, trainer în tabăra Arsenal Park.

Astfel, în timpul sejurului de la Orăştie, jocurile violente de pe calculator sunt înlocuite cu sporturi precum tir cu arcul, airsoft, dar şi concursuri cu tiroliana sau cu drezina. Cei mici învaţă în acest fel ce înseamnă lucrul în echipă. „Lucrăm cu ei pe grupuri şi fiecare trebuie să aibă grijă de celălalt", a mai spus Simona Hupov. Tabăra costă 560 de lei.

Gratis în Delta Dunării

Societatea Ornitologică din România (SOR) organizează anual o tabără educativă cu scopul de a populariza birdwatching-ul (privitul păsărilor) în rândul pasionaţilor de natură. Anul acesta, excursia în Delta Dunării şi pe litoral va începe la jumătatea lunii august, potrivit organizatorului taberei, Eugen Petrescu. Tabăra este gratuită şi singura condiţie pentru a merge în deltă este înscrierea ca voluntar în cadrul asociaţiei.

Cazarea se face la cort, organizatorii fiind cei care asigură hrana şi apa potabilă pentru participanţi, din sponsorizări. „Tabăra se adresează în primul rând tinerilor. Nu avem taxe de participare. Singura condiţie este să fie membri la noi în organizaţie. Îi învăţăm pe elevii şi studenţii care participă la activităţi să iubească păsările. Nu poţi proteja ceva ce nu cunoşti îndeaproape", a explicat Eugen Petrescu.

Experienţă unică

Andreea Mihăescu (17 ani), elevă în casa a XI-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" din Constanţa, este o veterană a taberelor de ornitologie. Tânăra participă frecvent la acţiunile SOR, în zona Maliuc din Delta Dunării şi pe Grindul Chituc.

„Sunt membru SOR din 2002 şi încă de la prima tabără am fost răvăşită. M-am trezit din confortul oraşului în şcoala naturii. Practic, am învăţat ABC-ul mediului înconjurător. Am participat la organizarea taberei, am instalat corturi, am stabilit un perimetru de siguranţă în jurul taberei, pe care nu aveam voie să-l depăşim", a declarat Andreea. Activităţile încep din a doua zi de tabără. „Am montat plase pentru păsări, pentru a le prinde şi a le marca cu inele, am făcut observaţii în natură, am pescuit, dar, cel mai important, am învăţat să-mi petrec timpul liber fără televizor", a spus tânăra.

Alte activităţi prevăzute în programul taberei presupun informarea vizitatorilor ce se află în zona protejată. „Turiştii ne cer coşuri de gunoi. Îi explicăm fiecăruia că se află într-o rezervaţie naturală şi coşurile de gunoi nu îşi au locul aici. Cu mâna lor trebuie să-şi transporte gunoiul atunci când părăsesc zona", a mai precizat organizatorul.

image

Adolescenţii învaţă totul despre protejarea naturii în tabăra din Deltă

Club de vară pentru pici

Părinţii care nu-şi trimit copiii în tabere au alternative pentru ca cei mici să aibă parte de activităţi distractive şi pe perioada vacanţei. De pildă, în Timişoara, Junior Club a pus la punct un orar zilnic de activităţi. „Când eşti la lucru o zi întreagă nu mai ai timp să te ocupi aşa cum trebuie de copil. Tocmai de aceea afterschool-ul este un mare ajutor care este o alternativă foarte bună şi pentru perioada verii", a spus Simona Dorin (35 de ani), mama Darianei (8 ani).

În fiecare zi, de la 8.00 la 18.00 şi chiar mai târziu, cei mici se joacă, pictează, modelează şi fac chiar şi origami. În plus, au parte de petreceri, dar şi de lecţii de cultură generală.

„Trebuie doar să se respecte regula de prietenie. Noi încercăm să păstrăm atmosfera de bine şi de relaxare şi să îi facem pe copii să se adapteze uşor şi să se accepte unii pe alţii", a afirmat Cristina Feier, administratorul Junior Club. Pentru a putea beneficia de serviciile clubului părinţii, trebuie să plătească 30 de lei pe zi. (Olivia Tulbure)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite