Vacanţa copiilor, tăiată de pe lista de priorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii tot mai puţini îi determină pe părinţi să-şi ţină micuţii acasă sau să-i trimită la bunici. O săptămână în tabără la munte ori la mare a devenit deja un vis frumos pentru mulţi copii. Anul acesta, majoritatea şcolarilor se vor mulţumi cu leagănele din parc.

Ionela (10 ani) şi Alin (7 ani) Neagu din Slobozia îşi fac deja planuri pentru vacanţa de vară. „Mie mi-ar plăcea să merg la mare. Îmi place să mă joc în apă şi să adun scoici", spune micuţul Alin. Sora lui mai mare, Ionela, preferă însă muntele.

„Eu vreau la munte. E mai multă linişte şi aer curat. Mi-ar plăcea să ajung la Sinaia, ca să vad castelul Peleş", spune fetiţa.

Planurile copiilor sunt, însă, date peste cap de către tatăl lor, Sorinel Neagu (37 de ani). Salariul pe care bărbatul îl câştigă este singurul venit al familiei. Lucrează ca distribuitor la o firmă de panificaţie şi câştigă doar 600 de lei pe lună. „În vara asta, copiii vor rămâne acasă. De unde bani de plecat în vacanţă? Eu câştig puţin, iar soţia mea nu mai lucrează", spune omul dezamăgit.

La bunici

În acelaşi timp, vacanţa la ţară, la bunici, este soluţia de criză pe care o primesc însă cu bucurie foarte mulţi copii. „Abia aştept să merg la ţară, la bunici. Acolo o să-mi petrec aproape toată vacanţa. În funcţie de situaţia financiară a părinţilor, poate ajung câteva zile la mare şi poate ieşim la iarbă verde", speră Mihaela Labiş, elevă în clasa a VII-a în Buzău.

Colega mai mică de joacă a Mihaelei spune că cel mai probabil va rămâne acasă. „Încă nu ştiu dacă o să plec undeva în vara aceasta. Ai mei spun că nu prea au bani. Am prieteni la bloc şi o să ne jucăm împreună", spune Alexandra Vasile, elevă în clasa a IV-a.

Aceleaşi locuri, an de an

Cât îi priveşte pe copiii ai căror părinţi au găsit, totuşi, resurse să-i trimită în tabără, aceştia au ales aceleaşi destinaţii ca în anii trecuţi. Este vorba despre centrele de agement din judeţele Neamţ, Dâmboviţa, Bacău, Hunedoara sau Botoşani. „De regulă, cadrele didactice, dacă au mers într-un loc şi au văzut că micuţii se simt bine, preferă să nu mai schimbe destinaţiile", spune Paula Buf, referent în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Tineret Ialomiţa.

Numărul solicitărilor pentru destinaţiile de vacanţă a scăzut anul acesta la jumătate în judeţul Ialomiţa. „Dacă anul trecut aveam aproape 800 de solicitări, acum abia sunt 400, dintr-un total de peste 5.000 de locuri disponibile", susţine Paula Buf, referent în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Tineret Ialomiţa. La fel şi în Buzău. Cu ani în urmă, cele 1.000 de locuri din taberele buzoiene erau insuficiente şi înscrierile se făceau cu mult timp înainte. Acum, chiar dacă preţurile sunt destul de mici, multe locuri au rămas neocupate.

Niciuna dintre cele trei tabere din judeţ nu va funcţiona pe perioada verii la capacitate maximă. Cel mai bine stă campusul de la Poiana Pinului, unde gradul de ocupare este de 60%, în timp ce la Arbănaşi gradul de ocupare este de 39%, iar în tabăra de la Sărata Monteoru, de numai 38%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite