Vacanţa forţată de la TMK se prelungeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii pleacă în grupuri de maximum 29 de persoane, iar concedierile abia au început

Sindicatul doreşte ca disponibilizarea să fie colectivă, pentru ca oamenii să beneficieze de plăţi compensatorii.

Din  motive economice, care îi împiedică pe unii patroni să desfăşoare activitatea în parametri normali,  reducerile de personal încep să se facă tot mai simţite. Astfel, anul 2008 nu a început deloc bine pentru câteva sute de persoane din judeţul Caraş-Severin.
Peste 500 de salariaţi sunt obligaţi să-şi caute un alt loc de muncă sau să rămână acasă. Printre acesţia sunt şi angajaţi ai TMK Reşiţa, unde mai lucrează doar 400 de salariaţi. „Acum în ianuarie, 29 de persoane au fost trimise acasă. Au cerut ei. Alte 29, care lucrează la carieră şi fabrica de var, vor fi disponibilizate în martie. Cele două secţii nu mai sunt profitabile. Facturile pentru utilităţi care trebuiau achitate către furnizori erau destul de mari. Este mai ieftin să se aducă var din altă parte. De asta s-au închis“, a spus Iancu Muhu, liderul Sindicatului „Vatra“. Pentru ca aceste secţii să nu se fi închis, ar fi trebuit să se facă aici modernizări, a mai spus liderul sindicaliştilor.

Fără salarii de plecare
Societăţile care fac disponibilizări nu mai plătesc salarii compensatorii. „Plăţile compensatorii care se acordau nu mai sunt obligatorii. Dacă disponibilizarea se face din motive care nu ţin de salariaţi, ar trebui să se facă plăţi. Angajatorii se opresc la 28-29 de salariaţi pentru a nu găsi soluţii alternative, pentru a nu sta de vorbă cu sindicatul. În general este o lipsă de respect faţă de salariaţi. Contractele colective de muncă stabilesc plăţile compensatorii“, a declarat Marian Apostol, liderul Cartel Alfa Caraş-Severin. TMK are un contract colectiv de muncă. „Ar trebui ca disponibilizarea să fie colectivă, pentru ca oamenii să-şi primească drepturile. Dorim să discutăm cu cei din conducere“, a mai afirmat Iancu Muhu.
Până la închiderea ediţiei, conducerea TMK Reşiţa nu a putut fi contactată pentru o declaraţie oficială privind disponibilizările.

Reduceri de personal
Societatea care a disponibilizat cei mai mulţi salariaţi în acest an, 150, este SC Masiv Forest Product SRL. Energo Mineral SA, sucursala Moldova Nouă, s-a închis după ce cei 54 de angajaţi au fost disponibilizaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite