Vacanţă de coşmar la Valea Budului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

16 copii veniţi să se distreze în tabăra naţională de limba engleză au ajuns la spital Copiii şi opt profesori, dintre care şapte din Marea Britanie, au făcut toxiinfecţie

16 copii veniţi să se distreze în tabăra naţională de limba engleză au ajuns la spital

Copiii şi opt profesori, dintre care şapte din Marea Britanie, au făcut toxiinfecţie alimentară. Deocamdată nu se ştie cauza îmbolnăvirii.

Tabăra naţională de engleză organizată în satul băcăuan Valea Budului s-a transformat în coşmar pentru 16 din cei 134 de elevi veniţi din mai multe oraşe ale ţării.

Copiii şi opt profesori şi-au petrecut noaptea de joi spre vineri la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Bacău, având diaree, vărsături şi dureri de burtă.

Medicii cred că elevii şi profesorii au făcut toxiinfecţie alimentară din cauza sosului cu ciuperci, servit cu paste, miercuri la prânz. "Mai mulţi copii s-au plâns că avea un gust ciudat", spune Aurelia Şagă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Bacău.

Trei posibile cauze

Inspectorii sanitari au luat toate probele necesare pentru a stabili cauza îmbolnăvirii copiilor. Rezultatele de la laborator sunt aşteptate luni dimineaţă, când se va şti sigur ce s-a întâmplat. Reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică Bacău iau în calcul trei posibile cauze ale toxiinfecţiei.

"Ori e vorba de o manevrare necorespunzătoare a alimentelor, ori o angajată din fluxul alimentelor este purtător al microbului, nedepistat. Ar mai fi o a treia variantă, cea a unor dulciuri aduse de englezi. Se pare că mai mulţi copii, alături de cadrele didactice din Marea Britanie, au consumat acele dulciuri cu o seară înainte să ajungă la spital", ne-a declarat Mihaela Popescu, şeful ASP Bacău.

Ceilalţi copii vor acasă

Elevii internaţi au fost luaţi, ieri, acasă de părinţi. Unii şi-au întrerupt concediile pentru a veni la Bacău. "Eram în concediu în Bulgaria. Am venit cum am auzit veştile. Dai o grămadă de bani, zici că ai copiii în siguranţă şi se întâmplă din astea!", s-a revoltat Maria Puşcaşu, din Bucureşti.

Alţi părinţi au trimis la tabăra din Valea Budului rude şi cunoştinţe din oraşul Bacău ca să se intereseze de soarta copiilor. "Eu sunt unchiul unei fetiţe.Am venit să vorbesc cu educatoarea, să văd situaţia şi să o iau acasă, dacă e nevoie. Părinţii sunt în Buzău", a explicat băcăuanul Marian Rusu.

Elevii care au scăpat de îmbolnăvire nu mai vor să rămână în tabăra din Valea Budului. "Vremea este urâtă, iar de două zile mâncăm numai mâncare rece. Mi-am sunat părinţii să vină să mă ia", ne-a spus, ieri, Clara Enache din Bucureşti.

Am venit cum am auzit veştile. Dai o grămadă de bani, zici că ai copiii în siguranţă şi se întâmplă din astea!
Maria Puşcaşu
Părinte

Activitate suspendată

Tabăra naţională de engleză, organizată anual la Valea Budului de către Direcţia Judeţeană pentru Tineret Bacău, fost suspendată până se va afla cauza toxiinfecţiei. Părinţii îşi vor recupera banii pentru zilele în care copiii lor nu au stat în tabără. În urmă cu şase ani, 11 copii dintr-un centru de plasament gălăţean au făcut toxiinfecţie alimentară la tabăra din comuna băcăuană Dărmăneşti, pentru că alimentele erau alterate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite