Radio Vacanţa, castelul cu poveşti de la mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radio Vacanţa, castelul cu poveşti de la mare
Radio Vacanţa, castelul cu poveşti de la mare

Vila nr. 1 din Mamaia este sediul celebrului post de radio ce dă ora exactă în sezonul estival. Cu o vechime de 42 de ani, Radio Vacanţa este singurul program din Europa de Est dedicat exclusiv vacanţelor la malul mării.

„Aici Radio Vacanţa!“, „Hier Spricht Der Ferienfunk!“, „This is Radio Holidays!“, Govorit Radiostanţia Otdîh“, „Ici Radio Vacances“ – aşa a început transmisia Radio Vacanţa în 1967, pe ritmul melodiei „Valurile Dunării“ a lui Iosif Ivanovici.

De atunci a captivat milioane de oameni, care au devenit noua generaţie de ascultători. Astăzi, Radio Vacanţa combină stilul hit-radio cu muzica uşoară consacrată. Se reinventează în fiecare an.

Radio Vacanţa este un program unic în Europa de Est, dacă nu pe tot continentul. „Mai exista un post asemănător în Monte Carlo, înfiinţat înainte de Radio Vacanţa. La Nisipurile de Aur din Bulgaria era, de asemenea, un program estival realizat de Radio Varna, dar care nu mai există de cel puţin cinci ani“, spune Daniel Sârbu, redactorul-şef al Radio Vacanţa, care lucrează aici din 1994.

O echipă mereu tânără

Programul funcţionează trei luni pe an, ca satelit al postului Radio Constanţa. Povestea durează de la sfârşitul lunii mai până la jumătatea lunii septembrie. Peste 3.200 de ore de emisie. Din prima până în ultima zi, în spatele microfoanelor şi al butoanelor este foc continuu, mărturiseşte Răzvan Petre, coordonatorul de program estival şi una dintre vocile Radio Vacanţa.
Echipa actuală este foarte tânără şi foarte dedicată programului. „Am încercat să păstrăm acest brand adaptându-l timpurilor“, adaugă Daniel Sârbu.

Cinci prezentatori, şase regizori tehnici şi tehnicieni, trei oameni în camera ştirilor – cam aşa arată echipa din Vila nr. 1 de la Mamaia.

 „Turistul trebuie să asculte muzică adecvată şi informaţii într-o cantitate care să nu-l supere. Având difuzoarele pe plajă, ne-am face un deserviciu să nu ne conformăm. Aici stă abilitatea echipei de la Radio Vacanţa: să combine muzica şi informaţia în dozele necesare“, arată Sârbu.

Corespondenţi speciali

image

Daniel Sârbu intră zilnic în emisie Foto: Florin Marin



Pentru că amintirile din vacanţă povestite de cei mici sunt savuroase, din 2000 a demarat programul „Radio Vacanţa Junior“. Dintr-o tabără de la Năvodari, copiii aflaţi pe litoral fac corespondenţă sub îndrumarea profesorilor Diana şi Tavi Rusu. Astfel, cei mici se transformă în mici jurnalişti.

„Reporterii juniori intră în direct cu noi şi ne povestesc despre experienţa lor la mare şi ce înseamnă pentru ei să vină pe litoral. Asta se întâmplă de două ori pe zi. Câteodată, de emoţie, mai scapă foile când sunt la microfon. Sunt copii chiar şi de patru ani care ştiu să vorbească foarte bine“, povesteşte prezentatoarea Adelina Tocitu.

Busola copiilor pierduţi

Din 1967, de când s-a înfiinţat postul de radio, aici este locul unde părinţii îşi regăsesc copiii rătăciţi pe plajă. „O mămică speriată a contactat un salvamar pentru că i s-a pierdut fetiţa. Salvamarul a sunat la Radio Vacanţa să dăm anunţ pe plajă. În final, fetiţa a fost adusă de cineva la noi, însă a trebuit să mai dăm un anunţ pentru că mămica ei se pierduse, nu găsea sediul“, povesteşte Adelina.

O altă femeie şi-a căutat disperată fiul, care avea 19 ani, în Mamaia, crezând că s-a înecat. Seara, pe la ora 19.30, a venit la Radio Vacanţa cu el ca să anunţe că l-a găsit. „L-a luat la bătaie în faţa radioului. Băiatul îşi închisese telefonul mobil şi fusese toată ziua cu o fată pe Lacul Siutghiol. Am mai dat un anunţ în care o doamnă spunea că a pierdut un peruş. A fost neobişnuit şi amuzant“, povesteşte Răzvan Petre. Cea mai mare „captură“ într-o singură zi a fost de 21 de copii.

Iubiri prin unde radio

Tronsonul de dedicaţii este preferat în general de iubitorii muzicii uşoare, segment pe care programul şi l-a păstrat cu sfinţenie. La Radio Vacanţa s-au înfiripat cele mai trainice prietenii şi s-au legat destine.

O poveste de dragoste este a Ramonei din Iazurile şi a lui Nelu din Malcoci. „Se iubesc teribil, acum sunt soţ şi soţie şi nu există emisiune în care să nu-şi dea reciproc dedicaţii. Zi de zi. Sunt poveşti frumoase la Radio Vacanţa. Ascultătorii încep să întrebe din decembrie când va începe programul“, dezvăluie Adelina.

Pe scena din faţa vilei ­s-au perindat de-a lungul timpului binecunoscute voci ale muzicii uşoare româneşti. Pe lungimile de undă au debutat Mihai Trăistariu şi Laurenţiu Duţă.

„Ne vizitează des şi cântă pe terasa din faţa vilei Mihai Constantinescu, Mădălina Manole, Anastasia Lazariuc, Mirabela Dauer, Angela Similea, Sanda Ladoşi, Corina Chiriac“, spune Răzvan Petre, care îi aduce în emisiuni de câte ori are ocazia.

Radio Vacanţa a fost şi continuă să fie o şcoală de jurnalism în direct. „Pe la acest pupitru a trecut mai toată lumea bună: Paul Grigoriu, Doina Caramzulescu, Doina Grigoriu, Rodica Şerbănescu şi alţii. Nu a fost niciodată un program de radio, ci un mod de viaţă“, spune Daniel Sârbu.

Unul dintre jurnaliştii renumiţi a cărui carieră se leagă de Radio Vacanţa este Andrei Partoş. El este, de mai bine de şapte ani, „Psihologul muzical” al postului Radio România Actualităţi. Emisiunea pune publicul în legatură cu nume mari din lumea muzicală romanească şi internaţională. Numele lui Partoş este legat de interviurile pe care le-a luat unor personalităţi internaţionale, precum Joe Cocker, Joan Baez sau Rod Stewart.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite