VIDEO Simulator de trafic aerian 100% românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simulatorul proiectat şi realizat de angajaţii ROMATSA a costat 120.000 de euro
Simulatorul proiectat şi realizat de angajaţii ROMATSA a costat 120.000 de euro

ROMATSA, furnizorul serviciilor de trafic aerian din România, a inaugurat, marţi, un simulator 3D, capabil să reproducă mediul şi condiţiile de lucru dintr-un Turn de Control al unui aeroport.

Simulatorul a fost proiectat şi realizat exclusiv de controlorii de trafic, inginerii şi tehnicienii de la Romatsa, investiţia fiind de aproximativ 120.000 de euro. „Dacă am fi cumpărat unul la fel de performant din străinătate, ne-ar fi costat peste un milion de euro”, a declarat Bogdan Donciu, directorul general al ROMATSA.

Simulatorul reproduce în amănunt toate aeroporturile din ţară şi poate configura o mulţime de scenarii cu care se poate confrunta un controlor de trafic aerian: condiţii meteo nefavorabile, defecţiuni sau coliziuni ale aeronavelor. În plus, simulează sunetele mediului înconjurător – tunete, ploaie, zgomotul avioanelor – şi permite vizualizarea din orice punct ales, inclusiv din cabina de pilotaj a aeronavei.
Simulatorul 3D are drept principal rol pregătirea controlorilor de trafic aerian.

În caz de Doamne fereşte


Tot marţi, ROMATSA a lansat şi Centrul de Coordonare a Căutării şi Salvării (SAR), care va gestiona situaţiile de urgenţă generate de producerea unor accidente în aviaţia civilă.
Sistemul informatic a fost implementat de ROMATSA împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi este conectat la toate cele 42 de Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) din ţară.
SAR poate identifica precis locul unui eventual incident aviatic pe hărţi tridimensionale, dirijând astfel echipajele de salvare în funcţie de căile de acces, relief sau vegetaţie.
Din momentul alertei, SAR este capabil să conceapă cel mai bun plan de salvare în cel mult jumătate de oră.

Prezent la inaugurare, ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat că „scopul acestui centru este ca România să respecte obiectivul european de interconectare a sistemelor de transport la nivel european, mai ales că asigură legătura cu toate modurile de transport”.

Ministrul a adăugat că aviaţia va beneficia de fonduri europene de circa 150 milioane de euro în perioada următoare, care vor merge în special către asigurarea interconexiunii între aeroporturi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite