VIDEO Schimbările climatice ameninţă omenirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Discuţiile privind încălzirea globală au început la Cancun - foto: peoplesworld.org
Discuţiile privind încălzirea globală au început la Cancun - foto: peoplesworld.org

Participanţii la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice au căzut de acord, luni, asupra faptului că schimbările climatice ameninţă supravieţuirea fiinţei umane şi sunt necesare acţiuni pentru a rezolva această problemă, titrează presa internaţională.

Aproximativ 25.000 de participanţi din partea guvernelor, companiilor, organizaţiilor non-guvernamentale şi instituţiilor de cercetare din aproape 200 de ţări s-au adunat la Cancun, Mexic. Discuţiile, ce au loc în perioada 29 noiembrie - 10 decembrie, au ca scop căutarea unor soluţii la problema climei.

Preşedintele mexican Felipe Calderon a declarat, la ceremonia de deschidere, că întrevederea de la Cancun atrage atenţia asupra responsabilităţii pe care o au oamenii în lupta împotriva încălzirii globale, notează Xinhua.

"Catastrofele naturale cauzate de schimbările climatice ameninţă supravieţuirea oamenilor. Fiecare subiect dezbătut la conferinţă are o strânsă legătură cu fiecare dintre noi, oamenii", a spus el.

Conferinţa privind modificările climatice, desfăşurată la Copenhaga, în 2009, a ajuns la câţiva numitori comuni, dar, din punct de vedere juridic, nu s-a ajuns la niciun tratat. Potrivit lui Calderon, conferinţa de la Cancun va continua progresele înregistrate în lupta împotriva schimbărilor climatice. Acesta este de părere că acesta este un moment crucial pentru oameni, pentru a face faţă provocărilor determinate de încălzirea globală.

"Acum, este din ce în ce mai costisitor să controlăm încălzirea globală. Trebuie să încercăm să promovăm progresul dintre oameni şi natură şi să micşorăm decalajul dintre ţările dezvoltate şi cele sărace, cu sprijin financiar şi tehnologic", a spus el.

Mario Molina, un cercetător mexican care a câştigat în 1995 Premiul Nobel pentru chimie, a declarat că încălzirea globală va aduce schimbări dramatice, cum ar fi întreruperea ploilor musonice din India sau uscarea pădurilor amazoniene.

Potrivit unor analişti, este greu să ajungi la un tratat cu caracter obligatoriu, la Cancun.

Într-un interviu acordat agenţiei Xinhua, Su Wei, şeful departamentului privind schimbările climatice din cadrul Comisiei de Reformă şi Dezvoltare Naţională din China, a declarat că statul chinez dă dovadă de o atitudine pozitivă în cadrul conferinţei de la Cancun.

"Cancun este un pas important în progresul internaţional privind lupta împotriva schimbărilor climatice. Vom rămâne în continuare la Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice şi Protocolul de la Kyoto.

Conferinţa desfăşurată la Cancun este un pas important pentru comunitatea internaţională pentru continuarea negocierilor începuta la conferinţa de la Copenhaga, anul trecut.

Statele participante vor încerca să ajungă la un tratat cu caracter obligatoriu, deşi şansele sunt mici, conchide Xinhua.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite