VIDEO Iran: 30 de ani de republică islamică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
VIDEO Iran: 30 de ani de republică islamică
VIDEO Iran: 30 de ani de republică islamică

La 4 noiembrie 1979, circa 400 de studenţi, majoritatea militanţi islamişti radicali, au pătruns în incinta Ambasadei Statelor Unite de la Teheran, înfrângând vigilenţa puşcaşilor marini americani, care asigurau paza misiunii diplomatice în Iran.

Peste 60 de ostatici, cu ochii acoperiţi şi mâinile legate, au fost purtaţi prin diferite locuri ale ambasadei. 10 dintre ei au fost eliberaţi, iar 52 au continuat să rămână în captivitate până la 20 ianuarie 1981. În locul steagului american a fost arborat drapelul islamic.

Deşi improvizată, criza ostaticilor a fost rapid speculată de noul regim islamic şi manevrată în scopul radicalizării revoluţiei şi pentru destituirea guvernului condus de Mehdi Bazargan, considerat de Teheran o unealtă a „Marelui Satan“, SUA.

Criza s-a accelerat după demisia lui Bazargan, două zile mai târziu, şi după preluarea conducerii de către Consiliul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului islamic de la Teheran. Ayatollahul Ruhollah Khomeini, fondatorul regimului Islamic, a numit asaltul asupra ambasadei “a doua revoluţie”.

Foştii revoluţionari, actuali disidenţi

Liderii studenţilor de atunci, printre care Massoumeh Ebtekar, Abbas Abdi şi Mohsen Mirdamadi, au devenit reformişti şi critici fervenţi ai regimului conservator al preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad. Mirdamadi, care a jucat un rol-cheie în asalt, a fost răsplătit cu funcţia de şef al comitetului pentru politică externă al Parlamentului. În prezent însă se află în închisoare, pe motiv că a încercat să răstoarne guvernul.

La 30 de ani de la Revoluţia islamică din Iran, mulţi dintre studenţii care au protestat atunci faţă de politicile şahului Mohammad Reza Pahlavi s-au transformat în critici severi ai regimului condus de Mahmoud Ahmadinejad.





Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite